‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia investește masiv în zootehnie și cumpără zeci de mii de vaci de lapte...

Rusia investește masiv în zootehnie și cumpără zeci de mii de vaci de lapte din UE

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Preşedintele Vladimir Putin şi-a propus să reducă dependenţa Rusiei de importurile de alimente şi să modernizeze industria de lactate rusească, iar în acest sens se bucură de ajutorul Europei, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

La cinci ani după introducerea unui embargou care viza printre altele brânza gouda din Olanda şi parmezanul italian, companiile ruseşti au început să aducă de peste graniţă mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung în ferme moderne construite de firme din Germania şi Suedia. În prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeană iar cea mai mare companie producătoare de lactate din Rusia este deţinută de o firmă germană.

Toate aceste măsuri fac parte din planul Guvernului de la Moscova de a transforma Rusia dintr-un mare importator de lapte într-o ţară care să îşi asigure singură necesarul de consum în decurs de opt ani. Dacă acest obiectiv va fi atins rămâne de văzut dar Rusia are experienţă în injectarea de fonduri în industria agricolă prin subvenţii de stat, credite cu dobânzi reduse şi reduceri de taxe. În prezent, Rusia îşi asigură singură necesarul de carne de pasăre şi porc, după ce guvernul a finanţat noi investiţii, şi în paralel domină industria mondială a grâului.

„Condiţiile din Rusia pentru crescătorii de vaci sunt foarte bune. Aceasta înseamnă teren accesibil de bună calitate, o climă bună şi subvenţii guvernamentale”, spune Stefan Duerr, fondatorul firmei Ekosem-Agrar AG, cel mai mare producător de lapte din Rusia.

Potrivit cifrelor oficiale, de la începutul acestui an şi până în prezent Rusia a cumpărat aproximativ 45.000 de vaci în valoare de 100 milioane euro din UE. Conform acestor cifre este posibil ca în 2019 Rusia să fie cel mai mare importator de vaci, pentru al doilea an consecutiv.

Sindicatul naţional al producătorilor de lactate estimează că, începând din 2014, când Rusia a interzis importurile de produse alimentare europene, industria lactatelor a atras investiţii de peste 200 miliarde ruble (3,1 miliarde dolari). De exemplu, Ekosem-Agrar AG a deschis opt noi facilităţi în acest an şi efectivele sale de vaci de lapte au crescut de şapte ori, comparativ cu anul 2012, până la 80.500 de animale.

Stefan Duerr subliniază că firma sa poate profita de pe urma faptului că poate accesa credite bancare la o dobândă de 2,5%, comparativ cu dobânda de bază de 7% practicată de Banca Centrală a Rusiei. De asemenea, Guvernul de la Moscova se oferă să refinanţeze 25% din investiţiile în mari ferme industriale.

‹ adv ›

Luna trecută, miliardarul Vladimir Lisin, al patrulea cel mai bogat om din Rusia, cu activităţi în domeniul oţelului şi transporturilor, a anunţat că intenţionează să intre în industria lactatelor. Planurile lui Vladimir Lisin vizează investiţii de până la 18 miliarde ruble pentru construcţia de ferme şi o facilitate de procesare.

„Rusia face paşi uriaşi. Nu este vorba doar de echipamente. Au început să acorde atenţie condiţiilor în care trăiesc animalele”, spune Rene Kremers, director la firma olandeză de consultanţă în domeniul agriculturii Difco International BV.

Însă mai este mult până când Putin va putea să anunţe că Rusia nu mai are nevoie de laptele din străinătate. Mulţi fermieri ruşi nu au trecut încă la infrastructura modernă iar vechile ferme din perioada sovietică nu au dispărut încă.

În timp ce Europa şi SUA au îmbunătăţit procesul de selecţie genetică a vacilor pentru a maximiza producţia de lapte, Rusia nu a ţinut pasul cu ele. Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), randamentul vacilor de lapte din Rusia este la jumătate faţă de cel din Europa. În plus, aproape o treime din producţia de lapte a Rusiei provine de la ferme de familie care cresc câteva vaci în curtea din spatele casei utilizând tehnologie învechită.

‹ adv ›

Sindicatul naţional al producătorilor de lactate susţine că Rusia trebuie să construiască mai multe facilităţi moderne care să impună un control strict al calităţii pentru a putea procesa laptele în produse precum brânză sau unt. Pentru a putea fi independentă, Rusia trebuie să producă 36,3 milioane tone de lapte pe an, cu 19% mai mult decât nivelul actual al producţiei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›