‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriS-a dat start sezonului de recoltare a merelor Gala. Vezi prognozele fermierilor

S-a dat start sezonului de recoltare a merelor Gala. Vezi prognozele fermierilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Horticultorii au dat start sezonului de recoltare a merelor Gala. Ei spun că anul agricol, la fel ca și pentru celelalte culturi este detul de complicat. Înghețurile de primăvară și seceta și-a spus cuvântul atât asupra cantității, cât și în ceea ce privește calitatea merelor, spune Vitalie Obrijanu, director comercial pentru grupul de producători „Fresh Time” din satul Ordășei raionul Telenești.

„Am avut în acest an o umiditate în aer la fel ca cea din regiunile de pustiu ori semi-pustiu, ceea ce făcut ca planta să elimine toată umiditatea pe care o avea. Dar chiar și așa, sistemul de irigare, antigrindină ne-a protejat totuși de calamitățile naturale” a precizat Vitalie Obrijanu.

Deși o bună parte din livezile ntreprenorului intră în acest an pe rod, recolta va fi mai mică. O producție la hectare mai mică cu 10-15 la sută comparativ cu cea de anul trecut precizează Vitalie Obrijanu.

„Și calitatea merelor are de suferit în acest an. Ele nu s-au dezvoltat bine. Datorită faptului că înflorirea a fost neuniformă și fructele sunt de un calibru neuniform. Merele au crescut cât au vrut, dar suntem mulțumiți în mare parte” susține antreprenorul.

Vitalie Obrojanu spune că inițial a estimat o producție de calitatea I în jur de 90-95 la sută, însă, din cauza condițiilor climatice doar 85 la sută va fi de calitate superioară.

‹ adv ›

A preconizat în acest an o recoltă în jur de 550 de tone de mere Gala, în jur de 7-10 tone la hectar de pe plantațiile noi, abia intrate în rod, și în jur de 60-70 de tone de pe cele vechi.

„Vrem să ajungem să recoltăm în jur de o mie de tone de mere Gala din gospodăria noastră. În ultimii ani, vânzările acestui soi de mere au crescut cu 2-3 la sută, atât pe piața din est cât și pe cea din vest. Cât privește piața țărilor arabe,  vânzările de mere Gala sunt pe locul II după Golden” a precizat antreprenorul Obrijanu.

Și în partea de sud a țării horticultorii vor obține în acest o roadă mai mică de mere Gala comparativ cu anii precedenți. Ion Tulei din satul Olăneși raionul Ștefan-Vodă, managerul companiei „FARM-PROD” spune că va obție în acest an o roadă cu aproximativ 10 la sută mai mică.

„Anul trecut, livezile noastre de Gala au fost mult mai mici. Anul acesta ele s-au mărit și au intrat pe rod deplin. Nu putem face o comparație exactă, pentru că livada a trecut la un alt nivel. Roada pare bună, însă din cauza înghețurilor din primăvară, nu s-a dezoltat camera seminală, adică semințele nu s-au dezvoltat la foarte multe mere, nu a fost polinizare” susține Ion Tulei.

Prin urmare, există în acest an o mai mare cantitate de măr mai mărunt, deformat, motiv pentru care antreprenorul spune că e scpetic în ceea ce privește păstrarea fructelor la frigider.

„Dacă camera seminală nu este formată corect, atunci și mărul se păstrează mult mai puțin. Sperăm în jur de 60 de tone de pe un hectar să luăm. Cu mere Gala avem doar cinci hectare, dintre care 3 sunt cu Gala Buckeye și vreo 2 hectare cu soi Gala Must. Recoltarea am început-o cam în aceiași perioadă ca și anul trecut ” susține managerul întreprinderii.

‹ adv ›

Cât privește comercializarea producție, Ion Tulei spune că dacă va găsi cumpărători și în această perioadă, care va oferi un preț bun, nu exclude că merele ar putea să nu mai jungă la păstrare.

„Deocamdată nu văd nici o ofertă avantajoasă, așa încât să nu le punem la păstrare. Prețul lor acum e în jur de 8-10 lei kilograul pentru soiul Gala. Un preț bun însă, ar fi în jur de 11-12 lei kilogramul”afirmă Ion Tulei.

După ce vor termina culesul merelor Gala, fermieri vor trece la culesul merelor Golden, apoi a celor din grupa Red.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›