‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleS-a înregistrat ca exportator și a livrat primul lot de struguri în Germania: „E...

S-a înregistrat ca exportator și a livrat primul lot de struguri în Germania: „E o experiență extraordinară”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producătorii autohtoni fac Moldova cunoscută dincolo de hotare, reușind să identifice noi piețe de desfacere și noi parteneri. Printre aceștia se numără și Mihai Leșan, producătorul care s-a înregistrat în calitate de exportator și a pășit cu dreptul pe piața germană.

Potrivit acestuia, pe lângă prețurile mai mari oferite producătorilor autohtoni, satisfacția pe care o primești atunci când ajungi să-ți vezi produsele în unele dintre cele mai renumite piețe de peste hotare este enormă.

„Niciodată nu m-am gândit că eu voi ajunge să livrez pe această piață, era aproape că un vis, nu credeam că voi reuși. Săptămâna trecută am livrat primul lot de struguri în Germania – aproape 20 de tone. Partenerii de acolo ne-au spus că le place foarte mult calitatea, astfel vom continua livrările și mai departe, inclusiv în următorul an. Ne-au spus că, pe lângă calitate, strugurii noștri au și un gust deosebit”, a menționat pentru Agrobiznes Mihai Leșan.

Potrivit producătorului, chiar dacă aparent piața UE are mai multe cerințe, nu este atât de greu să ajustezi producerea pentru a corespunde, important este să-ți dorești.

„Printre cerințele obligatorii au fost certificările Global G.A.P. și GRASP, ambalajul – lădițe din carton, strugurii în pliculețe de sulf. Ce ține de calibrul bobițelor, acesta trebuie să fie identic cu cel indicat, nu neapărat bobițe mari, dar uniforme. Totodată, era necesar lădițele cu struguri să aibă aceeași masă, iar cantitatea de reziduuri din struguri să nu depășească limitele stabilite. Pare mult, însă atunci când realizezi toate acestea, ajustezi producerea, te simți extraordinar, e o plăcere enormă. Piața UE ne învață să ne dezvoltăm, să fim mai competitivi, iar cel mai important să înțelegem că noi tot putem, nu suntem cu nimic mai răi decât ceilalți”.

Mihai Leșan susține că și-a dorit mereu să ajungă să exporte de sine stătător în UE, însă nu credea că-și va realiza scopul.

„Atunci când mergeam în vizite de studiu, ne explicau care sunt cerințele, inclusiv despre ambalaj, calitate, mă gândeam: cei care reușesc s-o facă, sunt niște producători de top. Când ajungi să exporți, nici nu-ți vine să crezi că ai reușit. Noi ne-am obișnuit să nu credem în puterile noastre, să ne considerăm mai puțin competitivi, dar, de fapt, o putem face. Agricultura în Moldova nu mai este despre sapă, despre metode vechi, e despre oameni capabili să realizeze obiective mari. Poate că suntem o picătură într-un ocean, dar suntem o picătură care are valoare”.

Producătorul a identificat clienții în cadrul unei expoziții la care a participat cu alți membri Moldova Fruct.

„Acolo am stabilit mai multe contacte, însă, până ce-o fi ,am livrat unui singur partener. Pentru a ajunge să exportăm pe piețe cum ar fi UE, SUA, trebuie neapărat să cunoaștem limbile străine. Deja am început a studia, pentru că ceea ce am realizat mă face să-mi doresc să realizăm și mai multe. Tot noi pierdem, dacă nu înțelegem ce vorbim și ce ni se spune. Experiența din acest sezon m-a făcut să cred în propriile forțe și să-mi doresc să ajungem și pe alte piețe”.

Datorită efortului depus de producătorii autohtoni, cum ar fi Mihai Leșan, Moldova se află în TOP 3 Exportatori Mondiali de struguri de masă după volumul exportat per cap de locuitor. Totodată, ocupăm locul 15 la capitolul cei mai mari exportatori mondiali de struguri de masă după volumul exportat în stare proaspătă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›