‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriS-a râzgândit și nu mai vinde ferma de vaci. Nicolae Sprânceană: suntem asigurați cu...

S-a râzgândit și nu mai vinde ferma de vaci. Nicolae Sprânceană: suntem asigurați cu nutrețuri pentru două ierni înainte

‹ adv ›
‹ adv ›

Nicolae Sprânceană din satul Hârtopul Mare raionul Criuleni, pe lângă cele peste 1000 de hectare cu culturi cerealiere și livada de fructe, deține și o mică fermă de animale cu un efectiv de 40 de capete. La început de vară, fermierul era gata să vândă toate animalele pentru că seceta i-a compromis o bună parte din roadă. Astfel, din cauza pierderilor mari pe care le are în acest an agricol, se gândea că nu-și va putea onora responsabilitățile față de angajați, și tot din lipsă de bani va fi în imposibilitatea de a cumpăra nutrețuri îndeajuns pentru animale. Acum, însă fermierul este dispus să-și mărească ferma de vaci.

„Seceta a compromis în totalmente roada de porumb în acest an. Astfel, tot porumbul recoltat de pe cele peste 200 de hectare l-am dat la siloz. Cam în jur de 1000 de tone. Suntem asigurați cu nutrețuri pentru animale pentru cel puțin doi ani înainte. Faptul că avem foarte multă mâncare, ne-a făcut să ne răzgândim și să nu mai vindem ferma. Vom încerca să ne descurcăm, chiar și în aceste condiții”, susține Nicolae Sprânceană.

În aceste condiții fermierul este dispus să-și mărească ferma, și speră, că acest lucru se va întâmpla la anul viitor.

„Avem în prezent 40 de vaci, 10 mulgătoare și alte 30 tinere. Ne gândim să importăm din Cehia încă 30 de vaci de rasă Siemmental. Vom examina și piața din Germania, în acest sens după care ne vom decide de unde importăm animalele”, ne-a spus fermierul.

Vacile de rasă Siemmental, originare din Elveția, se adaptează bine în diferite colțuri ale lumii. Este o bună producătoare de lapte și carne. În medie, vacile de rasă Simmentalul produc într-un an o cantitate de lapte 5000 de litri, însă sunt și cazuri când pot ajunge și la 9000 de litri de lapte într-un an. Nu este pretențioasă la mâncare și nici nu necesită condiții deosebite de întreținere.

„Știu că urmează să intre în vigoare regulamentul cu privire la subvenționarea în sectorul zootehnic pe cap de animal. Din ceea ce cunosc, asta ar fi în cazul ovinelor în jur de 300-400 de lei, iar în cazul vacilor între 3 mii și 4 mii de lei per animal. Și acest e un motiv care ne-a făcut să ne dezvoltăm mai departe. Cred că dacă asta va ajunge și în practică, altfel ne vom descurca și cu plata salariilor pentru anagajații fermei”, a menționat Nicolae Sprânceană.

Potrivit datelor statistice, în prezent efectivul de vaci din țara noastră numără 81 de mii de vaci, în condițiile în care la începutul anului trecut cifra depășea 97 de mii de capete.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii