‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA atenționează asupra riscurilor utilizării necontrolate a antibioticelor la animale

ANSA atenționează asupra riscurilor utilizării necontrolate a antibioticelor la animale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 16-22 noiembrie 2015, Organizaţia mondială a sanitaţii (WHO), Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) organizează în premieră Săptămânii de conştientizare a utilizării responsabile a antibioticilor, campania are ca scop creşterea gradului de conştientizare a utilizării cu prescripţie şi diminuarea creşterii rezistenţei la antibiotice, la nivel mondial, încurajarea bunelor practici în rândul publicului larg (lucrătorilor în domeniul sănătăţii şi sănătăţii animale).

Prin urmare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, informează şi atenţionează asupra riscurilor utilizării necontrolate a antibioticelor la animale.

Antibioticele sunt medicamente esenţiale pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor şi a animalelor. Însă utilizarea excesivă sau inadecvată a acestora poate duce la apariţia bacteriilor care sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice. Acest fenomen, numit rezistenţa la antibiotice, pune la risc grav asupra controlului bolilor în întreaga lume.

‹ adv ›

În continuare ANSA, recomandă crescătorilor de animale să respecte măsuri de precauţie, cum ar fi utilizarea responsabilă a antibioticelor în toate sectoarele de creştere a animalelor, iar administrarea acestora la animale nu prezintă o problema semnificativă clinic pentru sănătatea oamenilor şi animalelor.

În acest context ANSA, recomandă crescătorilor de animale:
1. Limitarea folosirii antibioticelor la animalele bolnave;
2. Menţinerea eficienţii antibioticelor importante pentru om prin neadmiterea utilizării în fermele de animale a grupelor de antibiotice moderne – cefalosporine şi fluorochinolone – la care rezistenţa este deja crescută;
3. Reducerea necesităţii folosirii antibioticelor prin îmbunătăţirea bunelor practici de sănătate şi biosecuritate, nutriţie, igienă şi confortul animalelor;
4. Evitarea utilizării furajelor cu conţinut de antibiotice ca promotori de creştere pentru animale şi înlocuirea acestora cu probiotice şi ionofori;
6. Utilizarea substanţelor antimicrobiene în tratament la stadii incipiente ale bolii;
7. Folosirea unui antimicrobian cu spectru îngust de acţiune;
8. Respectarea cu stricteţe a instrucţiunii de utilizare a antimicrobianului;
9. Efectuarea testării sensibilităţii bacteriilor la antimicrobiene ori de câte ori este posibil;
10. Raportarea eşecului tratamentului către ANSA, îndeplinind pentru aceasta formularul de raportare al reacţiilor adverse. Raportarea dată reprezintă o parte dintr-un sistem de alertă privind efectele adverse cît şi ineficacitatea medicamentelor veterinare care pot apărea în urma administrării.

Folosirea în exces a antibioticelor, generează riscul ca bacteriile să devină rezistente, ceea ce înseamnă că infecţiile – chiar şi cele de rutină – vor fi mai dificil de vindecat. Utilizarea abuzivă şi excesivă în fermele de animale stimulează rezistenţa bacteriilor care se poate răspândi şi la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›