vineri, 14 martie, 2025
21.1 C
Chișinău
spot_img
HomepageAdvertorialeSchema de fertilizare foliară la vița de vie, struguri de masă

Schema de fertilizare foliară la vița de vie, struguri de masă

Recomandate

Pentru o mai bună înțelegere a importanței nutriției viței de vie, voi trata acest articol într-un mod reversibil plecând de la destinația producției de struguri obținute.

Fie că vorbim de producția de vinuri de calitate, consumul proaspăt al strugurilor de masă, depozitarea și consumul acestora în perioadele deficitare, procesarea în produse derivate (gemuri, suc de struguri, stafide), către aportul nutrienților în fenofazele de creștere și dezvoltare.

Scopul fertilizării este de a satisface nevoile nutriționale ale plantei, menținând în același timp fertilitatea optimă a solului, evitând excesele, care sunt dăunătoare mediului și bugetului viticultorului.

Investiția  în nutriția foliară a viței de vie înseamnă a investi în calitate, valorificarea muncii viticultorului și, nu în ultimul rând, a respecta echilibrul mediului.

Compoziția chimică a strugurilor este complexă și influențată de mai mulți factori, precum soiul, condițiile climatice, tipul de sol și tehnologiile de cultură aplicate. 

Componentele principale ale strugurilor sunt:

  • Apa reprezintă aproximativ 70-80% din masa totală a boabelor de struguri. contribuie la menținerea fermității și suculenței boabelor. Procentul de apă din intervalul umidității active determinat în timpul maturării boabelor se corelează negativ cu conținutul în zaharuri al mustului și pozitiv cu aciditatea totală.
  • Glucidele (Zaharurile), principalele zaharuri sunt glucoza și fructoza, în proporții aproximativ egale. Conținutul variază între 150-250 g/L în funcție de maturitatea strugurilor și soiul cultivat. Sunt esențiale în procesul de fermentație, determinând gradul alcoolic al vinului.
  • Acizii organici, cei mai importanți sunt: acidul tartric (predominant în struguri, conferă prospețime vinului), acidul malic (concentrația scade în timpul maturării), acidul citric (în cantități mai mici). Aciditatea totală variază între 4-10 g/L H₂SO₄ și influențează echilibrul gustativ al vinului, iar schimbările climatice face ca aciditarea să devină una din provocările oenologilor din cauza conținutului destul de scăzut în raport cu zaharurile acumulate în struguri.

Polifenolii sunt compuși responsabili de culoare, aromă și proprietăți antioxidante:

  • Antocianii (pigmenții roșii și albaștri din pielița strugurilor negri).
  • Taninuri (prezenți în pieliță și semințe).
  • Flavonoidele (au efect antioxidant și antiinflamator).
schema de fertilizare la vita de vie
  • Substanțele azotate (proteine și aminoacizi). Aminoacizii sunt esențiali pentru nutriția drojdiilor în fermentație. Cantitatea de azot asimilabil este un factor important în vinificație.
  • Mineralele și Oligoelementele. Strugurii conțin potasiu (K), calciu (Ca), magneziu (Mg), fier (Fe), zinc (Zn), bor (B) și alte microelemente esențiale.
  • Compușii aromatici și precursori de aromă. Strugurii conțin terpeni (în special în soiurile aromate, precum Muscat), norisoprenoide și tioli volatili.

Îngrășămintele foliare includ prezența așa-numitelor elemente esențiale. Un element esențial este definit ca un element cu componente intrinseci ale structurii sau metabolismului plantei sau a cărui absență provoacă anomalii grave în creștere, dezvoltare și reproducere.

Printre elementele esențiale se disting: macroelemente (N, P, K), mezoelemente (Ca, Mg, S), microelemente (Fe, Zn, Mo, B, Cu etc.) și molecule organice bioactive (aminoacizi, triacontanol, acid folic, glicinbetaină, polizaharide și alte extracte de plante etc.). 

Fără a exagera, putem spune că viticultura este o artă care necesită cunoștințe precise și îngrijire atentă a plantelor pentru a obține un produs de calitate.

Unul dintre momentele cruciale pentru viță de vie este perioada de pornire vegetativă, care reprezintă trecerea de la faza de repaus vegetative la reluarea activităților vitale.

De la această etapă, fertilizarea joacă un rol cheie în asigurarea creșterii echilibrate și a producției de struguri de calitate.

Vezi și Fertilizarea viței de vie. Cum recunoaștem carențele?

Schema de fertilizare a viței de vie – struguri de masă

Aceasta are drept scop creșterea uniformă a boabelor, reducerea avortării, aspect comercial atrăgător (dimensiune mare, culoare intensă, fermitate bună).

*Adaptat pentru Republica Moldova de către Alexandru Neamțu.

Concluzii și recomandări generale:

  • Strugurii pentru vin alb și rozeKeylate B și SugarMover Zn cu bor, zinc, magneziu, calciu pentru echilibru aciditate-aromă. 
  • Strugurii pentru vin roșuAbundancia Potasiu, magneziu,calciu pentru polifenoli și taninuri.
  • Strugurii de masăUtrisha N în pre-înflorire pentru dezvoltarea uniformă a florilor, Harbest pentru calciu cu rol în creșterea rezistenței pielițelor și fermității pulpei, SugarMover Zn pentru zaharuri, biostimulatori pentru fermitate.
  • BioForge aplicat strategic în perioadele de stres termic pentru protecția metabolismului plantei.
  • Utrisha N este recomandat pentru toate soiurile de struguri in perioada infloririi (Pre/post floral) beneficiile fiind multiple de la susținerea creșterii până la amplificarea fotosintezei cu efect benefic asupra calității strugurilor.

V-ar putea fi util și articolul Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor.

Alfred Ștefan
Alfred Ștefan
Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience

Citește și ›

Advertoriale