‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriScheme la exportul de mere. Fructele din Ucraina ajung în Rusia prin Moldova

Scheme la exportul de mere. Fructele din Ucraina ajung în Rusia prin Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În luna noiembrie 2018, Ucraina a majorat exporturile de mere cu circa 55%, comparativ cu luna noiembrie 2017, arată date ale Asociației ucrainene pentru fructe și legume (UPOA), citate de portalul EastFruit.

„Este pentru prima dată în istorie, când Ucraina a exportat mai mult de 8 mii tone de mere pe lună, dacă nu este luat în considerare numai mărul ucrainean”, constată șeful Asociației ucrainene pentru fructe și legume (UPOA) Fedor Rybalko.

Potrivit lui, circa 51% din aceste livrări de fructe ajung în Rusia, dar nu direct, ci prin intermediul reexporturilor din Belarus şi Republica Moldova.

„Aproximativ 51% este destinat reexportului în Rusia, fapt demonstrat de livrările în Belarus și Moldova”, afirmă specialistul ucrainean, citat de EastFruit.

Totodată publicaţia susţine că, este foarte probabil că astfel şi în decembrie 2018, vor fi înregistrate livrări record de mere din Ucraina.

‹ adv ›

Expertul ucrainean sugerează că, schemele prin care merele din alte state sunt exportate în Rusia, ca produse din Moldova, continuă.

Potrivit Mold-Street, anterior câteva anchete realizate de jurnaliştii de la RISE Moldova au demonstrat existenţa unor scheme ilegale, iar afacerişti din Moldova se ocupau cu reexportul de fructe și legume din statele Uniunii Europene în Rusia, folosind certificate de origine moldovenească, eliberate de ANSA.

De notat că, anul trecut agricultorii din Moldova s-au confruntat cu o scădere semnificativă a preţurilor la mere, ceea ce le-a afectat veniturile. În plus, la începutul acestui an ar putea apărea probleme la transportul fructelor pe teritoriul Ucrainei, ca urmare a unei decizii a Guvernului rus de a interzice.

‹ adv ›

Rusia rămâne deocamdată principala piaţă de desfacere pentru merele din Republica Moldova cu o cotă de circa 90%. Însă concurența pe această piață crește, inclusiv datorită producătorilor ruși.  Experţii sugerează că, degrabă Rusia ar putea ajunge să îşi asigure necesarul de mere din producţia locală, iar producătorii din Moldova trebuie să îşi caute şi alte pieţe de desfacere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›