‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
-2.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSchimbări aduse de raportul USDA pe piața cerealelor

Schimbări aduse de raportul USDA pe piața cerealelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tranzacțiile de vineri, în care s-au înregistrat noi minime pentru contractele Euronext din martie 2024 pentru grâu și porumb și o revenire a contractului Euronext februarie 2024 pentru rapiță sub 420 EUR/t, au fost marcate în primul rând de publicațiile USDA, care au fost relativ pesimiste pentru porumb și soia.

Cotații grâu Euronext:

Cotații porumb Euronext:

‹ adv ›

La nivel mondial, USDA a majorat stocurile finale de grâu pentru anul de comercializare 2023-24 cu 1,8 milioane de tone, până la 260 milioane de tone.

Pe partea de ofertă, stocurile de început au fost majorate cu +1,7 milioane de tone, până la 271,6 milioane de tone, iar producția cu +1,9 milioane de tone, până la 784,9 milioane de tone.

Pe partea de cerere, consumul în sectorul zootehnic a crescut cu +2,1 milioane de tone, până la 161,1 milioane de tone. Comerțul mondial a crescut, de asemenea, cu +2,3 milioane de tone, ajungând la 209,5 milioane de tone.

‹ adv ›

Bilanțul european al grâului este deosebit de greoi, cu o creștere a importurilor cu +2,5 milioane de tone la 11 milioane de tone și o scădere a exporturilor cu -1 milion de tone la 36,5 milioane de tone.

Creșterea consumului de grâu cu 1 milion de tone la 45,5 milioane de tone nu este suficientă pentru a compensa acest lucru. Prin urmare, stocurile de report au crescut cu 2,5 milioane de tone, ajungând la 15,3 milioane de tone, ceea ce este totuși mai puțin decât cele 16,5 milioane de tone din campania precedentă.

Stocurile mondiale de porumb la sfârșitul anului de comercializare 2023-24 au crescut mult mai mult. USDA le-a majorat cu +10 milioane de tone, până la 325,2 milioane de tone, în principal din cauza unei revizuiri în creștere a producției mondiale cu +13,7 milioane de tone, până la 1,253,7 milioane de tone.

‹ adv ›

Acest lucru se datorează în principal unei recolte chinezești revizuite în creștere cu +11,8 milioane de tone, până la 288,8 milioane de tone, și de o recoltă americană revizuită în creștere cu +2,7 milioane de tone, în timp ce Brazilia este revizuită în scădere cu -2 milioane de tone, la 127 milioane de tone.

Consumul mondial, pe de altă parte, a crescut doar cu +4,1 milioane de tone, la un nou record de 1,211 milioane de tone.
Într-un final, stocurile mondiale de soia au crescut foarte ușor la 114,6 milioane de tone, de la 114,2 milioane de tone, estimate de USDA luna trecută.

Producția de porumb a Braziliei este revizuită în scădere cu -4 milioane de tonă, la 157 milioane de tone, adică peste așteptări, în timp ce producția Argentinei este în creștere cu 2 milioane de tone față de luna trecută, la 50 milioane de tone, din nou peste așteptări.

După Egipt, săptămâna trecută, a venit rândul Algeriei să revină la cumpărături. Prin urmare, OAIC lansează o nouă licitație pentru încărcările din prima și a doua jumătate a lunii aprilie. Încă o dată, concurența dintre grâul vest-european și grâul din Marea Neagră se anunță acerbă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›