Ministerul Economiei, împreună cu Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat concursul de selectare a companiei care va beneficia de echipamentul de producere a colectoarelor solare pe teritoriul Republicii Moldova. La eveniment au participat Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan și directorul Fondului pentru Eficiență Energetică, Octavian Crestin. Proiectul prevede achiziționarea, instalarea şi punerea în funcțiune a unei linii de producere a colectoarelor solare cu tuburi vidate şi dezvoltarea capacităților personalului implicat în producerea propriu-zisă.
În baza concursului naţional, din rândul companiilor private care activează în sectorul energetic, va fi selectat un beneficiar, care pe parcursul a 18 luni, va primi setul de echipament, materia primă şi serviciile necesare pentru lansarea producerii propriu-zise. Proiectul, în sumă de circa 5,5 milioane de lei, este finanțat de Guvernul Poloniei şi Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială.
Realizarea proiectului se va desfăşura în două etape. În cadrul primei etape a proiectului, Agenția pentru Eficiență Energetică va recepţiona dosarele de la participanţii la concurs și va organiza sesiuni de informare pentru a acorda aplicanților consultările necesare pregătirii dosarului. Ulterior, o comisie de experți va evalua dosarele depuse și în urma desemnării câștigătorului, va fi semnat contractul cu compania selectată.
Urmează ca echipamentul de producere a colectoarelor solare să fie adus din Polonia și instalat la compania din Republica Moldova. Personalul întreprinderii va avea parte de instruiri calificate pe teritoriul țării noastre, dar și de un trening intensiv de cinci zile la o fabrică din Polonia.
Etapa a doua a proiectului va presupune producerea unui lot de 100 de sisteme solare termice.
Evenimentul de lansare a concursului a avut loc în incinta Întreprinderii de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare” din municipiul Chișinău.
Instituția a implementat cu asistența tehnică și financiară a Fondului pentru Eficiență Energetică, un proiect pilot privind utilizarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere. Pe clădirea întreprinderii au fost instalate 48 de colectoare solare cu tuburi vidate, cu o suprafața totală de 73 m2, cu puterea termică de 50,2 kW. Implementarea proiectului respectiv a adus la economii anuale în valoare de peste 200 de mii de lei. Astfel, reieșind din investiția totală de 1 169 577 de lei, colectoarele solare instalate vor avea o durată de 6 ani de rambursare a costurilor.
Totodată, instituția a depus dosarul de participare la concursul național ””Moldova Eco Enegetică”, ediția 2016, la categoria de cel mai bun proiect în domeniul energiei solare termice.
Comentarii