‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSeceta lovește crunt: Fermieri din unele localități din țară planifică să are culturile de...

Seceta lovește crunt: Fermieri din unele localități din țară planifică să are culturile de toamnă după Paști

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta a ajuns a fi principala problemă a producătorilor în acest sezon. O bună parte din câmpurile din sudul țării au culturile de toamnă grav afectate, iar fermierii nu știu dacă mai este cazul să înceapă semănatul culturilor de primăvară.

Fermierii din Taraclia au scris o scrisoare președintelui țării, solicitând intervenția autorităților pentru soluționarea problemelor. Potrivit acestora, seceta, înghețurile și regimul de urgență contribuie la faptul că întreprinderile ar putea ajunge în pragul falimentului.

Situația este critică nu doar în raionul Taraclia. Potrivit unor producători, și în raionul Dubăsari o bună parte din culturi sunt distruse de secetă.

„Am scris cu ceva timp în urmă autorităților, dar nu s-a schimbat nimic… și acum poate nu-i târziu, daca se vor lua măsuri și iniția irigarea. Acum nu ne gândim la profit, acum ne gândim să supraviețuim. Am 40 de hectare de orz, alți agricultori din zonă au sute de hectare, situația e cam aceeași peste tot. Sunt câmpuri care pot fi irigate, dar un m3 de apă costă 6 lei, mult prea scump pentru noi. Sunt din Ustia, dar și în Oxentea și Holercani e aceeași situație. Trebuie să ne consolidăm la nivel de țară, mai ales cu această carantină, când fiecare țară încearcă să se asigure cu produse alimentare”, ne-a spus Andrei Godiu, fermier.

‹ adv ›

Victor Florean comercializează inputuri în raionul Cimișlia, iar potrivit informațiilor prezentate acestuia de fermieri și în această zonă situația este critică.

„Unii fermieri din Ceadîr-Lunga planifică să are culturile de toamnă după sărbătorile de Paști. În Gradiște e aceeași situația, deja am văzut fermieri care au arat loturile semănate cu grâu. Dacă săptămâna viitoare nu vor cădea precipitații, cred că foarte mulți o vor face”, a explicat Victor Florean.

Un alt fermier din raionul Criuleni, zona de centru, susține că și pe câmpurile sale seceta și-a lăsat amprenta.

„Culturile au pornit în vegetație, au început să se dezvolte, dar lipsa precipitațiilor le distruge. De la 1 ianuarie nu au căzut nici măcar 100 de mm de precipitații. Nu toate câmpurile sunt foarte afectate, mai mult au de suferit culturile ce s-au înfrățit bine din toamnă. Am fost în satul Molovata, situația este similară, iar la sudul țării este și mai rău. Totuși, sper să cadă precipitații”, ne-a spus Maxim Vrabie, fermier.

Amintim că, recent, și unii fermieri din Ștefan Vodă au anunțat despre pierderi importante suportate din cauza secetei, dar și înghețurilor de revenire. Totodată, autoritățile din Găgăuzia au menționat, că în cazul în care nu vor fi ploi în următoarele săptămâni, recolta culturilor de toamnă va fi în mare parte compromisă.

‹ adv ›

Te invităm în grupul nostru de Viber Agrobiznes Club pentru a afla mai multe informații la acesta dar și alte subiecte de interes.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›