‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSecretul unei afaceri cu pepiniere de arbuști fructiferi și căpșun: Sfaturi pentru producătorii de...

Secretul unei afaceri cu pepiniere de arbuști fructiferi și căpșun: Sfaturi pentru producătorii de pomușoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Datorită calității înalte a solului și a condițiilor meteo prielnice, Republica Moldova are posibilitatea să crească diverse culturi agricole de o calitate înaltă. Experții întotdeauna au subliniat savoarea și calitatea fructelor, legumelor sau pomușoarelor locale. În ultimii ani s-a observat o tendință de plantare în masă a arbuștilor fructiferi și căpșunului în țara noastră. Dumitru Dodica, Coordonator de proiect, la Proiectul „Îmbunătățirea productivității și accesul la Piață a producătorilor de pomușoare’’ ne-a deschis secretul de ce pepinierele de arbuști sunt afaceri profitabile în țara noastră. Tot în interviul ce urmează aflați și de care factori trebuie să țină cont un viitor producător de pomușoare.

Agrobiznes: De ce afacerea cu pepinierele de arbuști fructiferi și căpșun este considerată o afacere profitabilă?

D. Dodica: Din cauză că rentabilitatea de producere a materialului săditor bacifer la  hectar este între 100-200% și este mult mai rentabil decât a produce fructe de pomușoare. La unele culturi aceste se ridică până la 300%. Un factor important aș menționa investițiile inițiale mari de organizare a pepinierei și cunoștințe înalte pe care trebuie să le posede acel producător care dorește să producă materialul săditor oricare ar fi el. Profitul net se apropie de cel al culturilor pomicole. Dacă până acum se vorbea, numai de culturile pomicole care erau afaceri profitabile, acum putem vorbi și de culturile bacifere, din cauza că producerea materialului săditor bacifer este rentabilă și are viitor de a fi dezvoltat.

‹ adv ›
În foto: Dumitru Dodica, intervievat de reporterul Agrobiznes
În foto: Dumitru Dodica, intervievat de reporterul Agrobiznes.

Agrobiznes: Care sunt investițiile și veniturile pentru a lansa o afacere în acest domeniu?

D. Dodica: Investițiile variază în dependență de cultură și numărul sectoarelor tehnologice din care este compusă o pepinieră. Dacă vorbim de pepinieră de căpșun atunci cheltuielile variază între 500 000 lei – 600 000 lei per hectar, costul total depinde de costul materialului săditor preventiv plantat în plantație – mamă, care poate fi de elită sau superelită, inclusiv alte costuri operaționale și organizatorice (costul  terenurilor, forța umană etc). Dacă vorbim de arbuștii fructiferi atunci costurile de investiție și producere sunt mai mari, deoarece costurile variază între 700 000 – 1 000 000 lei per hectar. Costurile totale de organizare a pepinierei, depinde de numărul solelor, schema de plantare în pepinieră, forța umană utilizată și numărul sectoarelor de producere. Investițiile sunt mult mai mari la organizarea pepinierei, decât la înființarea plantației, dar și profitul brut este mult mai mare decât afacere cu pomușoare, care poate varia între 300 000 lei și 400 000 lei per hectar, dacă se respectă tehnologia de producere a materialului săditor. Profitul net  poate varia în dependență de costul de vânzare a materialului săditor, perioada de recuperare a investițiilor. O pepinieră  de căpșun se menține doi ani, iar apoi se defrișează, o pepinieră de arbuști fructiferi se menține 6-7 ani, după care se defrișează.

Agrobiznes: Care sunt tendințele producătorilor locali în ceea ce ține de producerea materialului săditor?

‹ adv ›

D. Dodica: Trebuie să luăm în considerare factorii climatici din ultimii ani, unde temperatura ajunge la + 35 + 40 de grade Celsius  în atmosferă, iar la sol  ajungea chiar și până la + 65 Celsius. Anul acesta unii producători practic au stopat să planteze pe suprafețe mari coacăza neagră, ceea ce a adus la reducerea vânzărilor butașilor de coacăză neagră la principalele trei pepiniere din Moldova: cea din Briceni, Telenești și Căușeni. Mai mult ca atât, producătorii de pomușoare, se orientează spre culturile ca zmeură, căpșun, aronia, cătină albă, corn și măceș. Pentru producători aș recomanda ca în primul rând să aleagă materialul săditor calitativ, de calitatea întâi, care să corespundă Standardului STAS-moldovenesc, fără semne de boli dăunători sau daune mecanice.

În foto: Producători de pomușoare din Moldova, într-o vizită de studiu în Polonia, organizată de Proiectul AMIB.
În foto: Producători de pomușoare din Moldova, într-o vizită de studiu în Polonia, organizată de Proiectul AMIB în octombrie 2016.

Agrobiznes: Antreprenorii noștri produc materialul săditor pentru  piață locală sau se exportă și pentru cea externă?

D. Dodica: Majoritate din materialul produs este realizată pe piața națională. Dar avem și istorii de succes, cum ar fi cea din Grimăncăuți, Briceni sau Cojușna, Strășeni unde materialul produs se vinde și în Federația Rusă. Câțiva  producători din regiunea Grimăncăuți s-au mutat în Rusia, au lansat acolo o afacere în producerea materialului săditor și importă adițional și din Moldova. Astfel, având legături cu producătorii locali, puieții crescuți în țara noastră, sunt prezenți și pe piața rusească.

‹ adv ›

Agrobiznes: Ce sfat puteți oferi celor care vor dori să se avânte într-o astfel de afacere?

D. Dodica: Vreau să le atrag atenția producătorilor de arbuști fructiferi și căpșun vizavi de suprafața înființată cu material săditor. Dacă vor să crească ceva anume, trebuie să studieze atât piața internă, cât și cea externă, făcând un scurt studiu de fezabilitate a sectorului, adresându-se la organele competente de resort. Pepinieriștii trebuie să ia în considerație, costul de vânzare care diferă an de an, dar care este mai stabil la cultura căpșunului. În prezent, sau redus vânzările de butași de coacăză neagră cu aproximativ 60-80%. Sperăm că vânzările de coacăză se vor mări în următorii ani, luând în considerație costul încă înalt de fructe de coacăză pe piața locală. În prezent, vânzările materialul săditor din Europa (Polonia, Ucraina) se reduc din cauza că producătorii de fructe de coacăze nu mai plantează așa de mult, în comparație cu anii precedenți și trendul este în continuă scădere. Conform statisticelor oficiale, în țări ca Ucraina, România, Polonia se plantează cultura afinului, căpșunului, caprifoiului, scorușului negru, zmeurei.

În foto: Dumitru Dodica, în cadrul vizitei de studiu în Polonia.
În foto: Dumitru Dodica, în cadrul vizitei de studiu în Polonia.

Agrobiznes: Statul are programe de susținere sau producătorii sunt pe contul lor?

D. Dodica: Statul acordă subvenții de stat în fiecare an, atât pentru crearea unei plantații, cât și la înființarea a unei pepiniere. Se subvenționează, de regulă, materialul săditor, sistemul de irigare prin picurare sau diferite construcții și anexe. Însă, aceste subvenții sunt la un nivel mic, între 10-15 la sută din valoarea totală de investiții. Sunt și alte programe de cofinanțare în Republica Moldova, de care producătorii pot beneficia respectând unele condiții de finanțare. Prin Proiectul nostru am încercat să cofinanțăm anul acesta patru pepiniere. Sumele nu sunt mari, dar într-o oarecare măsură este un suport pentru pepinieriști. Dintre acestea pot enumera pepiniera de cătină albă, de corn, de căpșuni și de coacăză neagră. Scopul principal al cofinanțării este de a stimula fermierii să producă material săditor calitativ, respectând   standardele de producere a materialului săditor. Pepinierele respective au început să aducă portaltoaie (de corn și cătină albă) de peste hotare, iar în Moldova se face doar altoirea materialului săditor și apoi se vinde pe piața națională. Celelalte două pepiniere au fost cofinanțate cu scopul utilizării tehnologiilor noi în producerea materialului săditor de căpșun și coacăză neagră. Materialul adus este unul mai bun decât acela produs pe loc și care  corespunde standardului de calitate. Avem foarte mult de lucrat în direcția producerii unui material săditor calitativ, de a stimula producătorii și a promova acestea pepiniere, astfel ca rezultatele obținute, să fie aceleași ca la pepinierele europene.

Citește și: FOTO. Producătorii de pomușoare din Moldova, în vizită de studiu în Polonia

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›