La data de 12 iulie 2016 specialiştii din sectorul viticol au participat la Masă rotundă cu ieşire în teren, pe subiectul „Sistemul de producere a materialului săditor viticol în RM: probleme, soluţii şi perspective”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), cu suportul uman al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), Agenţia de Stat pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi Institutul Ştiinţifico-Practic pentru Horticultură şi Tehnologii Alimentare (IŞPHTA).
Seminarul a fost dedicat profesioniștilor din domeniu: reprezentanţii pepinierelor viticole din RM, reprezentanţii birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, specialiştii-viticultori ai companiilor vitivinicole şi agricole. În contextul lansării în acest an a primelor produse cu indicaţie geografică protejată (IGP), precum şi a înregistrării primilor producători de produse vitivinicole cu denumire de origine protejată (DOP), organizatorii și-au propus să familiarizeze sectorul cu cerințele minime necesare pentru înființarea plantaţiilor viticole noi și producereaa materialului săditor viticol certificat în Republica Moldova, atenționând asupra necesității de executare strictă a acestora, în scopul asigurării produselor vitivinicole de calitate înaltă şi durabilă.
Vladimir COROBCA, expert principal al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie din cadrul ONVV, doctor-conferenţiar universitar: „Este adevărat că în ultimii ani, ca urmare a situaţiei de criză care se înregistrează în sectorul vinicol al RM, pepinieritul viticol nu mai este o activitate economică de bază, dar se transformă în una complementară. Pe de altă parte, în anul 2015 mai multe vinării din RM au început producerea produselor vitivinicole cu IGP, iar în anul 2016 a început înregistrarea primilor producători de produse vitivinicole cu DOP. Dar în scopul asigurării produselor vitivinicole de calitate înaltă şi durabilă, plantaţiile viticole noi trebuie să fie înfiinţate respectând nişte cerinţe minime, care constau în: plantarea pe pante mai mari de 5-7 grade; altitudinea mai mare de: la sud – 80 metri, la centru – 120 metri, la nord – 150 metri; densitatea optimă – 4000-5000 viţe/ha; forma butucului – Guyot (unilateral, bilateral) sau Cordon de Royat (unilateral, bilateral); construcţia spalierului – să asigure mecanizarea maximă a lucrărilor de îngrijire a butucilor şi solului; asigurarea plantaţiei viticole cu tractoarele şi maşinile agricole necesare etc.”
În cadrul Mesei rotunde participanții au luat cunoștință de situaţia din sectorul pepinieritului viticol din RM şi perspectivele acestuia, dar și de sistemul de producere a materialului săditor viticol certificat, fiind evidenţiate problemele, soluţiile şi perspectivele dezvoltării acestui sistem. Concomitent, au fost puse în discuție cerinţele Ordinului MAIA nr. 93 din 27 aprilie 2016, activitatea şi posibilităţile tehnice ale Laboratorului de testare şi control fitosanitar.
De asemenea, pe parcursul activităţii, cei prezenți, în special viticultorii care intenţionează să înființeze plantaţii viticole noi în anii următori, au avut posibilitatea de a ieși în teren, pentru a vizita peste cinci pepiniere viticole din țară. Acolo s-au familiarizat cu condiţiile de producere a materialului săditor viticol, precum şi cu respectarea cerinţelor de producere, testare şi certificare a materialului săditor viticol, stipulate în Reglementarea tehnică „Producerea, certificarea, controlul şi comercializarea materialului de înmulţire şi săditor viticol”, aprobată prin HG nr. 418 din 09.07.2009.
În urma discuțiilor și vizitelor în teren, participanții au venit cu mai multe propuneri, inclusiv: urgentarea reabilitării fostului Institut Naţional al Viei şi Vinului, care ar avea printre atribuţiile de bază şi producerea materialului săditor viticol de categoriile biologice Prebază şi Bază, de souri autohtone şi internaţionale; toţi pepinieriştii viticoli din ţară trebuie şi vor depune eforturi maxime în a produce material săditor viticol de calitate, conform cadrului regulatoriu în vigoare; Departamentul control semincer din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să fie mai insistent în a solicita de la toate pepinierele viticole din ţară respectarea strictă a cerinţelor cadrului regulatoriu existent.
În ultimii ani în Republica Moldova activează cca 20 pepiniere viticole (față de 60, care activau în anii 2000), dintre care doar 5 pepiniere produc anual peste 350 de mii de butaşi altoiţi, iar restul – sub această cifră. Aceste pepiniere viticole produc anual 8-9 milioane de butași altoiţi, iar din şcoala de viţe recoltează cca 4-6 milioane de viţe altoite. Material săditor viticol de soiuri autohtone (grupul Feteasca, Rară neagră, Viorica etc.) de categoria Standard sau Cerificat nu se produce. Viţele produse de soiurile europene internaţionale nu sunt de cele mai bune clone şi cu destinaţie concretă. În unele cazuri, materialul săditor viticol autohton are amestec de soiuri, nu se dezvoltă omogen, este infestat de boli restrictive pentru viţa-de-vie etc. Majoritatea plantaţiilor de altoi şi portaltoi sunt cu termenul de exploatare expirat. În multe cazuri pepinierele viticole produc numai material săditor de categoria biologică „Obişnuit”, care va fi interzisă începând cu anul 2017. În aceste condiții, tot mai puţine pepiniere viticole solicită serviciile Laboratorului de testare şi control fitosanitar din cadrul IŞPHTA.
Comentarii