‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSectorul vitivinicol din Moldova: Rezultatele, tendințele și inovațiile din ultimul an

Sectorul vitivinicol din Moldova: Rezultatele, tendințele și inovațiile din ultimul an

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul vitivinicol din Moldova se află pe un trend ascendent. În 2017, condițiile climaterice, politicile de îmbunătățire a sectorului, creșterea calității vinurilor și extinderea piețelor de desfacere au marcat un an de succes în istoria Vinului Moldovei. În timp ce marii producători europeni, inclusiv Franța, Portugalia, Italia și Spania, au înregistrat cea mai scăzută producție din ultimii ani, companiile vinicole autohtone și-au îmbunătățit recoltele de struguri și au câștigat teren pe plan extern. În 2017 sectorul vitivinicol din Moldova a înregistrat cel mai mare volum de producere din ultimii 4 ani, adică 18 mln dal.

Informațiile au fost anunțate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, desfășurate în premieră la Chișinău de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Experții au făcut un bilanț al anului vitivinicol 2017 prin intermediul unui raport complex, în care au fost incluse cifre despre activitatea de producere, indici ai comerțului și exportului, dar și tendințe ale sectorului vitivinicol pentru următorii ani.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Vinul Moldovei devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale și tot mai solicitat de consumatorii externi. Volumul de exporturi a înregistrat o tendință ascendentă, însă marea performanță este că am reușit să creștem valoarea vinului exportat peste hotarele țării. Costul actual per sticlă este net superior față de indicatorii din 2016, adică mai mare cu 8,2 %. Acest fapt înseamnă că piețele externe sunt pregătite să plătească mai mult pentru un produs de calitate înaltă, așa cum este Vinul Moldovei”.

Anul trecut Vinul Moldovei a continuat să-și diversifice piețele de desfacere, în favoarea celor din Europa și Asia, ultimele reprezentând acum aproape 60% din volumul exporturilor de vin îmbuteliat.

Indicații Geografice Protejate

‹ adv ›

Instituirea unui parteneriat public-privat în gestionarea industriei vitivinicole și implementarea de politici de marketing integrate și centrate pe piețele-țintă au jucat un rol primordial în promovarea și creșterea Republicii Moldova ca producător de vinuri de calitate, constată partenerii strategici din domeniu.  În ultimii trei ani, suprafața podgoriilor cu Indicație Geografică Protejată a crescut cu 37%. Actualmente, 64 de producători din regiunile IGP au un potențial de producere de peste 2 mln de sticle: vin alb – 0,90 mln (45%), rose – 0,14 mln (7%), roșu – 0,82 mln (41%).

‹ adv ›

Export.  Valoare și tendințe – vin îmbuteliat

În anul 2017, volumul exporturilor de vin moldovenesc a atins cifra de 14,051,595 dal, în creștere cu 5.5% față de 2016. O evoluție semnificativă este înregistrată la capitolul valoare – 128,462,000 USD, în creștere cu 16% față de anul precedent.

Volumul exporturilor de vin moldovenesc ÎMBUTELIAT a continuat să crească, cu excepția destinațiilor Belarus și Republica Cehă. Cea mai sesizabilă creștere a cererii este înregistrată de Canada și China. Vinurile moldovenești îmbuteliate sunt exportate în următoarele regiuni: UE – 46%, CSI – 32%, China – 12%, altele – 10%. În topul celor mai mari cumpărători de vinuri îmbuteliate din Moldova sunt Polonia (14%), China (12%), România (12%), Federația Rusă (12%), Cehia (11%), Ucraina (7%), Kazahstan (7%), Belarus (5%), Canada (4%), Slovacia (3%).

Karen R. HILLARD, șefa misiunii USAID Moldova: „Moldova este în topul țărilor europene după numărul de medalii la concursurile internaționale vinicole – peste 380 de medalii de aur, argint și bronz, care atestă calitatea înaltă a Vinului Moldovei. Vă felicit pentru eforturile depuse în asigurarea calității, deoarece viitorul Vinului Moldovei înseamnă calitate conform standardelor internaționale. Anul trecut, Uniunea Europeană a devenit prima piață-țintă pentru vinul îmbuteliat, cu o creștere a exporturilor totale de vin de peste 15 procente. Mai mult decât atât, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 63 țări din toata lumea.”

Export. Valoare și tendințe – vin în vrac

Volumul exporturilor de vinuri în vrac se menține constant în raport cu volumul exporturilor de vinuri îmbuteliate. În prezent, 71%  de vinuri în vrac reprezintă doar 42% din valoarea de export a Vinului Moldovei. Prin comparație, 29% de vinuri îmbuteliate reprezintă 58% din valoarea totală a vinului exportat. În anul 2017 au fost exportați în vrac 9,937,263 dal, înregistrând o creștere de doar +1,4% față de 2016, comparativ cu creșterea de +20% înregistrată în 2016 față de 2015. Valoarea vinului în vrac este, însă, cu +8,5% mai mare față de 2016. Co-raportul în tendința de creștere volum vs. valoare pentru 2017 este semnificativă față de co-raportul din 2016. Top 5 țări pentru exportul vinului în vrac sunt: Belarus – 44% din totalul de 54,386,557 USD (valoarea totală a vinului în vrac exportat), Georgia – 16%, Federația Rusă – 14%, Ucraina și România  -câte 7%.

Cererea față de vinul moldovenesc în vrac a continuat să crească și în 2017, cu excepția Ucrainei, unde s-a înregistrat o scădere cu 50%. Cea mai importantă destinație de export rămâne Belarus, care a importat în 2017 cca 4,406,698 dal vin în vrac din Moldova.

Dincolo de eforturile consistente ale actorilor din domeniu, un rol important în bifarea anului 2017 drept unul reușit pentru sectorul vitivinicol l-au avut și condițiile climaterice prielnice. Savanții prezenți la eveniment au menționat că ultima roadă a fost cu până la 25% mai bogată, față de cea din 2016. Temperaturile generoase și volumul de precipitații peste medie au favorizat desfășurarea unui șir de experimente cu vița-de vie. Experții Oficiului Național al Viei și Vinului au prezentat spre degustare primele vinuri produse din strugurii culeși de pe cele patru podgorii experimentale, dotate cu tehnologii de ultimă generație.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii