‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSeminar: Cum să reduci costurile de energie în depozite frigorifice sau la procesarea produselor...

Seminar: Cum să reduci costurile de energie în depozite frigorifice sau la procesarea produselor horticole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dețineți un depozit frigorific sau aveți o unitate de procesare a produselor horticole ce consumă multă energie electrică? Vreți să fiți mai competitivi prin reducerea costurilor de producție?

Participă în cadrul seminarului organizat de Proiectul „Livada Moldovei” pentru a afla care sunt avantajele investițiilor în tehnologii de captare a energiei solare.

  • Data: 20 martie 2020
  • Locul: satul Alava, raionul Ștefan Vodă
  • Ora: 10:30 – Vizită în câmp, s. Alava, r. Ștefan Vodă – Prezentarea proiectului fotovoltaic Zaw Energy; 11:30 – Întâlnire la Chateau Purcari cu prezentările instituțiilor guvernamentale și private.

Viitorul este în utilizarea energiei regenerabile (solară, eoliană, biogaz, etc.). Până acum, cantitatea de energie regenerabilă din totalul consumului de energie din Moldova este de aproximativ 1%, deși producerea energiei verzi este mai competitivă și mai ieftină în comparație cu cea din arderea gazului natural, uleiului și cărbunelui.

‹ adv ›

În practică, un antreprenor ce deține un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor cu capacitatea de 1000 tone pentru a-și acoperi consumul energetic anual, ar trebui să investească în medie 80-100 mii euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice, iar beneficiind de subvenție de la AIPA în 4-5 ani și-ar acoperi investiția totală și în următorii 20-25 de ani ar avea profit net.

Conform măsurilor de subvenționare, antreprenorii cu activitate agricolă pot beneficia de subvenții din partea AIPA în proporție de 50% din investiția în producerea energiei regenerabile sau maxim 800 mii lei.

Conform noii reglementări a ANRE, prețul pentru distribuția în rețea a energiei eoliene este de 1,4 lei/kWh și a celei solare – 1,79 lei/ kWh, fiind fixat pentru 15 ani pentru instalațiile cu capacitatea maximă de 1 MW.

‹ adv ›

Proiectul Livada Moldovei încurajează creșterea competivității producătorilor cu activitate în horticultură și sectorul conex prin creditate la condiții avantajoase, cum ar fi: rata dobânzii scăzute, cota Zero TVA, scutirea de taxe vamale și accize, perioada maximă de creditate de 10 ani, etc.

În cadrul vizitei de studiu se va prezenta proiectul demonstrativ Zaw Energy în câmp în satul Alava, raionul Ștefan Vodă. Apoi la Chateau Purcari participanții vor afla care este cadrul legal de instalare și subvenționare, cât și chestiunile tehnice și economice cu privire la instalarea și eficiența sistemelor fotovoltaice. La final toți vor beneficia de o excursie în beciurile Purcari.

  • Pentru a vă înregistra la seminar completați acest formular.
  • Pentru mai multe detalii apelați la numerele de telefon: 022 100 900 / 068 528 879;

Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate!

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›