‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriSergiu Macari: Ne-am întors 3 frați de peste hotare pentru a dezvolta o afacere...

Sergiu Macari: Ne-am întors 3 frați de peste hotare pentru a dezvolta o afacere cu legume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sergiu Macari din satul Buțeni, raionul Hâncești, alături de cei 2 frați ai săi, după mai mulți ani de muncă peste hotare, a decis să investească și să inițieze propria afacere. Și pentru a se ajuta reciproc s-au gândit să dezvolte un business în același domeniu – serele.

După ce și-a cumpărat și instalat o seră de tip bloc are un motiv în plus să rămână acasă, spune fermierul.

Tânărul ne-a povestit că munca în Italia, departe de casă, nu a fost deloc ușoară și nu a reușit să adune prea mulți bani ca să-i ajungă pentru a cumpăra o seră nouă.

‹ adv ›

Iată de ce, se tot gândea unde ar putea să împrumute, astfel ca să-și poată realiza dorința, cu atât mai mult cu cât serele la mâna a doua le găsise în Italia. 

„Suntem 3 frați și cu toții am muncit mai mulți ani peste hotare. Fiind în Italia ne doream să revenim acasă și să construim sere. Muncind acolo am văzut la unul dintre vecini serele pe care dorea să le schimbe și după mai multe discuții l-am convins să ni le vândă nouă. Chiar dacă eram de mai mulți ani în Italia nu dispuneam de suma necesară, așa că am apelat la un împrumut bancar”. 

A mers la una dintre băncile comerciale din regiune pentru a se informa despre oportunitățile care există și condițiile pentru a putea lua un împrumut.

Acolo, a fost ghidat să depună dosarul pentru a accesa împrumutul prin intermediul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă, creditarea Întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către UCIP IFAD.

„Personalul de la bancă mi-a recomandat să depun dosarul la UCIP IFAD. Tot ei m-au ajutat și am completat toate formularele, cererile care erau necesare. Nu a fost complicat, pentru că am avut suportul angajaților care știu mai bine ce și cum trebuie. Iar aproximativ după 2-3 luni am fost informat că pot să primesc banii. Așa am reușit să aducem din Italia serele de tip bloc la mâna a doua”.

‹ adv ›

Sergiu ne-a povestit că sera deja a fost instalată, iar primele recolte au fost comercializate. Cu toate acestea, recunoaște că este încă la început de drum și are multe de învățat. 

„Fiind în primul an, încă avem multe de învățat. Ca să reușim să ne întoarcem banii pe care i-am investit trebuie să plantăm de 2 ori pe an, cu părere de rău, nu am reușit în sezonul trecut. Am fost în întârziere și am plantat destul de târziu”.

Producătorul povestește că au decis să cumpere anume acest tip de sere (tip bloc), deoarece unul dintre frați a revenit mai devreme acasă și a construit o seră din lemn, dar care s-a dovedit a fi una nu tocmai practică.

„Unul dintre frați a revenit mai devreme și a construit sere din lemn, dar nu sunt foarte practice, în plus și materialele de construcție, inclusiv lemnul s-a scumpit foarte mult și nu mai văd sensul să se investească în așa tip de sere”.

În sere crește castraveți și roșii, dar în sezonul rece nu are posibilitatea să cultive, pentru că nu dispune de un sistem de încălzire. 

„Fiecare dintre frați a procurat și instalat 1 ha de sere bloc. Acest tip ne permite să realizăm anumite lucrări cu tehnică, având 4,6 m înălțimea. În anul curent am avut probleme cu vânzarea legumelor și un pic ne-am descurajat, dar totuși sperăm că anii următori vor fi mai favorabili și vom putea munci în continuare acasă”. 

‹ adv ›

Este implicată întreaga familie – soția, părinții, frații, pentru că este foarte dificil să găsească oameni. 

„Nu avem brațe de muncă, nu găsim oameni pe care să-i angajăm. Iată de ce muncim întreaga familie. Nu știu cum ne vom descurca pe viitor, dar la moment aceasta este unica soluție. În anul curent, am comercializat legumele mai mult la piața locală”.

A luat cu împrumut, prin intermediul UCIP IFAD, 500 de mii de lei. 

„Am pus gaj casa părintească și serele instalate. Acum trebuie să muncim mult ca să reușim să întoarcem banii investiți. Investițiile sunt destul de mari. Cu regret, în țara noastră situația este destul de instabilă și aceasta cumva ne face mai sceptici. Inclusiv prețurile se schimbă atât de mult că nu putem să știm sigur cum va fi în anul viitor, cu toate acestea ne propunem să cultivăm și alte legume, dar aceasta depinde mult de cum vor evolua lucrurile”.  

Pe final, Sergiu Macari a spus că își dorește ca situația să se schimbe în bine, iar ei să rămână acasă și să muncească, fără a mai fi nevoiți să plece peste hotare. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›