Sergiu Macari din satul Buțeni, raionul Hâncești, alături de cei 2 frați ai săi, după mai mulți ani de muncă peste hotare, a decis să investească și să inițieze propria afacere. Și pentru a se ajuta reciproc s-au gândit să dezvolte un business în același domeniu – serele.
După ce și-a cumpărat și instalat o seră de tip bloc are un motiv în plus să rămână acasă, spune fermierul.
Tânărul ne-a povestit că munca în Italia, departe de casă, nu a fost deloc ușoară și nu a reușit să adune prea mulți bani ca să-i ajungă pentru a cumpăra o seră nouă.
‹ adv ›
Iată de ce, se tot gândea unde ar putea să împrumute, astfel ca să-și poată realiza dorința, cu atât mai mult cu cât serele la mâna a doua le găsise în Italia.
A mers la una dintre băncile comerciale din regiune pentru a se informa despre oportunitățile care există și condițiile pentru a putea lua un împrumut.
Acolo, a fost ghidat să depună dosarul pentru a accesa împrumutul prin intermediul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă, creditarea Întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către UCIP IFAD.
Sergiu ne-a povestit că sera deja a fost instalată, iar primele recolte au fost comercializate. Cu toate acestea, recunoaște că este încă la început de drum și are multe de învățat.
Producătorul povestește că au decis să cumpere anume acest tip de sere (tip bloc), deoarece unul dintre frați a revenit mai devreme acasă și a construit o seră din lemn, dar care s-a dovedit a fi una nu tocmai practică.
În sere crește castraveți și roșii, dar în sezonul rece nu are posibilitatea să cultive, pentru că nu dispune de un sistem de încălzire.
Este implicată întreaga familie – soția, părinții, frații, pentru că este foarte dificil să găsească oameni.
A luat cu împrumut, prin intermediul UCIP IFAD, 500 de mii de lei.
Pe final, Sergiu Macari a spus că își dorește ca situația să se schimbe în bine, iar ei să rămână acasă și să muncească, fără a mai fi nevoiți să plece peste hotare.
Comentarii