‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriA revenit din Marea Britanie și a investit în apicultură: „Îmi doresc o viață...

A revenit din Marea Britanie și a investit în apicultură: „Îmi doresc o viață decentă, acasă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sergiu Tulei s-a născut la Cioburciu, Ștefan Vodă și după ani de muncă în Mare Britanie, unde lucra la construcții, s-a întors acasă, pentru a face apicultură.

Domeniul apicol este unul nou pentru el, fiind la al treilea sezon de recoltare al mierii, ca urmare se identifică drept „apicultor-începător”.

Când povestește despre motivația de a renunța la străinătate și de a se lansa în domeniul apicol, susține că, înainte de porni, a făcut o investigație aprofundată.

„Mierea e un produs universal, iar eu căutam un domeniu stabil. Am lucrat peste hotare, iar când am revenit acasă mă gândeam cu ce aș putea să mă ocup. Cultivarea de roșii și de castraveți mi s-a părut ceva banal. Mierea, după mine, e un produs care nu se alterează, poate fi vândut oriunde și oricând”.

‹ adv ›

Deși, experiența sa nu este una impunătoare, despre cum e acest an pentru afacerea sa, Sergiu povestește cu emoții.

„Anul ăsta a fost un coșmar… Când trebuia să extragem mierea, noi introduceam hrana la albini. Anii precedenți au fost medii, însă anul acesta a fost ca niciun altul. Mi-au zis asta și albinarii cu experiență, ei susțin că nu au mai văzut an mai rău ca 2020”.

În afacere, Sergiu este ajutat de către soția sa, Olesea. Cei doi, în ciuda rezultatelor puțin îmbucurătoare ale anului respectiv își propun o strategie de extindere. Pe moment, aceștia dețin 70 de stupi și-și doresc dublarea numerică a acestora.

Stupii familiei Tulei

„Pe viitor, când vom crește numeric numărul de familii, vom apela la ajutorul lucrătorilor sezonieri, dar până atunci ne descurcăm în doi. Ne propunem să avem între 100 și 150 de stupi. Din ce am discutat cu colegii apicultori acest număr reprezintă limita cu care se poate descurca un apicultor, fără a mai apela la ajutorul cuiva. La noi e mare problema cu forța de muncă… ”.

Responsabilitățile în afacerea de familie sunt repartizate clar – Sergiu se ocupă de producere și livrarea de produs, iar soția sa, Olesea, administrează pagina de facebook Stupina Tulei, prin intermediul căreia îi și găsesc clienții. Despre clienții săi, Sergiu afirmă următoarele:

Sergiu Tulei

Clienții noștri sunt oamenii care se pricep la miere, știu ce produs este acesta și ce valoare are. La fel, mult contează și partea financiară. Oamenii de la noi nu-și prea pot permite să-și procure acest produs. Cei care cumpără mierea noastră sunt oamenii care știu ce înseamnă modul sănătos de viață și apreciază produsele naturale.

‹ adv ›
Miere polifloră

Produsele apicole Stupina Tulei pot fi achiziționat prin intermediul paginii de facebook. Cu toate acestea, familia Tulei susține că oamenii care-i cunosc afacerea, vin direct la ei acasă pentru a cumpăra produse apicole. De asemenea, Stupina Tulei, în funcție de cantitatea și numărul de comenzi, face livrări în orașele din zona de sud, inclusiv în capitală.

După 3 ani de activitate în domeniul apicol, Sergiu vine cu o recomandare către cei mai novici ca el, dar la fel de interesați de această ramură.

Stupii familiei Tulei

„Apicultura, ca și orice afacere, necesită multă muncă și răbdare, dar cel mai important e să ai un scop prestabilit și să mergi spre el. Eu mi-am propus să duc o viață decentă alături de familia mea, acasă, motiv pentru care am și ales să mă ocup cu albinele”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›