Ploile înregistrate în lunile iunie – iulie, care au avut o durată destul de mare, nu au permis producătorilor de struguri să efectueze tratamentele fitosanitare, totodată au provocat și stimulat dezvoltarea masivă a manei și făinării.
Cu toate acestea, experții spun că prognozele pentru recolta din acest an sunt optimiste, dacă viticultorii vor interveni prompt și vor asigura o protecție corespunzătoare.
Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole a menționat că sunt foarte puține plantații care nu au fost afectate, mai ales de mană.
Mana a făcut probleme în timpul înfloritului, a infestat inflorescențele și a provocat pierderi. Cel mai grav este că în anumite plantații mana a ajuns până la bobițe.
Expertul recomandă efectuarea defolierii, chiar cu riscul că unele bobițe vor fi afectate de soare.
Sergiu Tutovan a specificat că este important să se protejeze creșterile tinere, pentru că mana va afecta aceste creșteri în primul rând.
‹ adv ›
În cazul în care sunt afectate frunzele amplasate în vârful lăstarului sau frunzele amplasate după copileț, se închide „bucătăria plantei”, altfel spus nu va avea cum să se hrănească recolta.
Producătorii trebuie să realizeze și un tratament foliar cu microelemente și fosfor, deoarece acum se depun inflorescențele pentru anul viitor.
Sergiu Tutovan mai spune că, la moment ploile au trecut, dar în fiecare dimineață avem rouă, unele plantații sunt acoperite de negură, dar aceste fenomene sunt mult mai periculoase decât ploile.
Expertul susține că, situația în plantațiile de viță-de-vie la moment este satisfăcătoare, chiar și acolo unde polenizarea s-a petrecut defectuos, din cauza ploilor și temperaturilor mai scăzute din timpul înfloritului. Până la recoltare, situația se va redresa.
Comentarii