Comerțul electronic este soluția potrivită pentru companiile tradiționale autohtone ca să facă față realității de după pandemie. În acest sens, Agenția de Investiții susține antreprenorii din țară, alăturându-se inițiativei „GoOnline”, în calitate de partener guvernamental. Proiectul are drept scop facilitarea trecerii la comerțul electronic pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova.
Astfel, Agenția de Investiții va finanța antreprenori din țară, oferindu-le un set de prim-ajutor digital. Acesta presupune conectarea întreprinderilor la furnizorii de servicii digitale, inclusiv firme creative specializate în branding, marketing digital, plăți online, logistică, suport IT și alte servicii care găzduiesc e-commerce-ul.
Inițiativa permite întreprinderilor tradiționale să fie cunoscute în mediul online, iar companiilor creative și celor din domeniul IT – posibilitatea de a opera și de a presta servicii în timpul crizei economice de după perioada de izolare.
Doritorii de a aplica la proiect vor beneficia de un set de instrumente pentru dezvoltarea digitală a afacerii și promovarea acesteia în mediul online. Antreprenorii pot beneficia, de asemenea, de consultanță și suport în comunicare și promovare pentru a gestiona mai ușor și mai eficient relația cu clienții lor.
Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții:
„În noul context global, prezența pe online, precum și dezvoltarea e-commerce-ului vor permite afacerilor să se integreze în lanțul comercial valoric internațional. Acestea sunt primele acțiuni pe care orice companie trebuie să le întreprindă imediat, iar Agenția de Investiții, împreună cu organizatorii și partenerii din cadrul proiectului „GoOnline”, oferă suportul necesar prin seturile de prim ajutor digital, astfel încât tot ce este creat în Moldova să fie cunoscut și apreciat în lume.”
Setul de prim ajutor digital pe care Agenția de Investiții, în parteneriat cu GoOnline, le propune întreprinderilor include:
- Dezvoltarea site-urilor web / pagini de destinație
- Servicii de plată electronică integrate (la cerere) pe site-ul web
- Social Media Marketing
- Servicii de proiectare: dezvoltarea logotipului de bază
- Servicii de transport gratuit timp de o lună
Cum pot întreprinderile și prestatorii de servicii beneficia de acest proiect
Întreprinderile mici și mijlocii și furnizorii trebuie să se înregistreze pe site-ul gogonline.md. Antreprenorii vor completa o cerere pentru a solicita servicii din setul de bază al comerțului electronic „GoOnline”, iar furnizorii de servicii vor trebui să-și descrie pe platformă serviciile pe care le prestează.
Ulterior, echipa proiectul va cere de la solicitanți să completeze un brief de comunicare cu privire la serviciile de proiectare sau suport IT de care au nevoie. După această etapă, întreprinderile tradiționale vor fi conectate cu furnizorii de servicii care pot răspunde nevoilor companiilor. La finalizarea lucrărilor, antreprenorii vor confirma acceptarea serviciilor de către prestatori.
Viorica Cerbușca, director, Centrul Artcor:
„La o lună de la lansare, 175 de afaceri mici și mijlocii au conștientizat necesitatea prezenței online pentru a înregistra vânzări și a rămâne conectați cu clienții. Dintre aceste 175 de companii, 51 deja beneficiază de suport în elaborarea vitrinelor web, a identităților vizuale sau a paginilor pe Facebook și Instagram. Domeniile din care aplică IMM-urile sunt variate, începând de la agricultură, producere și artizanat, industria ușoară, comerț, turism etc. „GoOnline” este soluția prin care Centrul Artcor susține și companiile creative, care pot oferi servicii digitale, iar în pandemie au rămas fără clienți.”
„GoOnline” este un proiect inițiat acum o lună de Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) și Centrul Industriilor Creative ARTCOR, fiind susținut de Agenția de Investiții, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK Aid și Proiectul „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Comentarii