‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSfaturi pentru legumicultori: Cum se recoltează şi păstrează corect varza

Sfaturi pentru legumicultori: Cum se recoltează şi păstrează corect varza

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sunt zeci de soiuri de varză şi este foarte important ce soi anume cultivaţi pentru a cunoaşte durata şi condiţiile de păstrare. Unele dintre ele pot rămâne în sol încă câteva săptămâni după ce au atins maturitatea, altele trebuie recoltate la timp.

Soiurile timpurii se maturizează în 50-60 de zile. Soiurile medii în 75-85 de zile. Soiurile tardive necesită 85-200 de zile pentru coacere şi pot rezista la îngheţuri de până la -6 C. Dacă la soiurile timpurii sunt lăsate câteva frunze pe colet după recoltare, atunci aceasta mai poate produce câteva căpăţâni până la toamnă.

Determinarea momentului optim de recoltare

Recoltaţi varza când căpăţânile sunt mature, lăsând 2-4 frunze în jurul lor pentru a preîntâmpina uscarea. Cănd căpăţâna are 12 cm şi mai mult, aceasta trebuie verificată, dacă căpăţâna rămâne tare după strângere în mâini aceasta este gata pentru recoltare. În cazul în care este moale, trebuie lăsată pentru maturizare. Căpăţânile crăpate trebuie recoltate urgent şi trimise la prelucrare.

‹ adv ›

Dacă varză este gata pentru recoltare însă nu reuşiţi să o faceţi la timp, răsuciţi-o o dată pe colet, acest lucru va stopa maturizarea. Căpăţânile mari, grele trebuie depozitate la păstrare.

Cum se păstrează corect varza

Temperatura de păstrare este de 0° – -4 °C. Depozitele de păstrare amplasate la suprafaţa solului nu sunt bune pentru varză, deoarece aerul este uscat, iar aceasta preferă umiditatea. Păstrarea în beciuri sau chiar în şanţuri în grădină este mai sigură.

Dacă totuşi planificaţi să păstraţi varza în încăperi obişnuite trebuie să efectuaţi următoarele măsuri: tăiaţi frunzele din jurul căpăţânii ce nu fac parte din mugure şi puneţi varza într-un pachet perforat învelită într-o plapumă umedă. Astfel, varza îşi păstrează gustul şi prospeţimea mai mult timp. Dacă varza este păstrată jos la sol, aceasta trebuie învârtită în hârtie.

‹ adv ›

Pentru a păstra varza în şanţuri trebuie săpat un şanţ de 60-80 cm adâncime, puneţi fân şi apoi puneţi varza cu căpăţânile în jos, acoperiţi-o iarăşi cu un strat de fân şi apoi cu pânză sau prelată. Păstrate astfel, acestea îşi menţin calităţile până la 4 luni. Dacă în timpul păstrării se strică unele căpăţâni acestea trebuie imediat aruncate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›