De la an la an, vremea devine tot mai aridă și mai severă din punct de vedere al precipitațiilor. Luna aprilie a fost cea mai caldă din toată perioada de observații meteorologice, iar în prezent temperaturile sunt cu 10 grade mai ridicate decât în mod normal.
Într-un interviu pentru Agrobiznes, Ghenadie Roșca, șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a comunicat cum ne influențează schimbările climaterice și cum afectează acestea agricultura.
„Dacă va continua în acest mod, fără precipitații, cum n-am avut în luna aprilie, până în luna iunie e posibil să avem un deficit mare de umezeală în stratul de sol, iar fermierii ar trebui să ia măsuri, să facă față valului de căldură, fiindcă ploi nu vor fi atât cât să acopere deficitul de precipitații care n-a fost în aprilie. Culturile agricole ar putea avea de suferit, dar oricum, prognozele de vară sunt foarte schimbătoare, așa cum procesele în atmosferă sunt foarte dinamice de la o zi la alta. Pot să mai adaug că ar putea să afecteze precipitațiile abundente, așa cum uneori la noi se întâmplă să avem lipsă de precipitații o perioadă, ca mai apoi brusc într-o singură zi să cadă precipitații cât pentru o lună întreagă. De exemplu, dacă pentru luna iunie, avem în jur de 40-70 de ml, e posibil ca într-o zi să cadă aceste 40-70 ml, ceea ce nu este bine fiindcă, provoacă inundații cu grindină și descărcări electrice severe”, a explicat Ghenadie Roșca.
Amintim că conform meteorologilor, pe o mare parte a teritoriului se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.
Potrivit SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice de până la 25-27 grade Celsius, cu cer variabil, fără precipitaţii. Însă începând de luni, vremea se va răci, iar în toate zonele sunt posibile ploi cu descărcări electrice.
Comentarii