‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriȘi acasă poți face bani. Afacerea cu mioare a familiei Cocieru

Și acasă poți face bani. Afacerea cu mioare a familiei Cocieru

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Neavând posibilitatea să plece peste hotare, dar și fiind siguri, că și acasă poți face bani buni, au decis să investească în creșterea oilor, afacere, care pe lângă venitul ce li-l aduce, le creează şi o deosebită satisfacţie a unor visuri împlinite. E vorba de familia Cocieru Vitalie (37 de ani) și Constanța (30 de ani) din satul Bozieni, raionul Hâncești, care dețin o mini fermă de oi, amplasată într-un cadru pitoresc și mioritic la hotarul dintre satele Bozieni și Dubovca. Departe de cele lumeşti, fără acces la Internet, ba chiar şi la telefonia mobilă, în schimb într-o plină oază de verdeaţă şi linişte sufletească – aşa îi găsești pe soţii Cocieru, modeşti şi foarte primitori din fire, muncind de cu zori printre mioarele sale.

Și-au început afacerea în oierit acum 15 ani, având doar 12 de capete, pe care, spune Vitalie, le avea ca moștenire de la părinți. Astăzi are în stâna sa deja peste 600 de capete, printre care și 6 berbeci de rasă, pe care i-a cumpărat recent de la un crescător de oi din Briceni.

„Ne-am lărgit afacerea în toţi aceşti ani în baza selecţiei din ovinele noastre, acum însă am decis să obţinem şi nişte soiuri de prăsilă, de aceea am procurat câţiva berbeci de rasă Caracul Buhar şi Caracul brumăriu” a specificat oierul.

Pentru a-şi dezvolta afacerea şi amplasa stâna şi-au arendat fosta casă a viticultorilor, dar şi câteva hectare de pământ (păşune) pe care îşi pasc în libertate mioarele.

‹ adv ›

În toți acești ani, venitul de bază al familiei Cocieru se trage din comercializarea brânzei, cărnii și al pielcelelor.

„De fapt, oile sunt crescute ori pentru carne, ori pentru lapte sau lână, noi, însă facem ca-n zicală, jupim trei piei de pe o oaie, le creștem și pentru carne, piele și lapte. Acum 2-3 ani, pielicelele erau mai scumpe chiar ca carnea de miel, mergând la piață, luam câte 350 lei pentru o piele, acum, însă pe una poți lua doar 100 lei. Primăvara aceasta, mulțumim Domnului, a mers foarte bine carnea de miel, costând de la 60-65 lei/kg. Nemaivorbind de brânză, care la noi întotdeauna este la mare căutare, având deja cumpărătorii noștri permanenți” a spus proprietarul stânei.

Şi oile sunt foarte bune de lapte, în mediu o oaie mulgătoare dă până la 700 grame, dar sunt şi unele mioare, care dau şi peste un litru de lapte la mulgere, a mai adăugat bărbatul.

Meşteriţa delicioasei brânze de oi, este de fapt, chiar stăpâna casei, care deşi este o veritabilă orăşeancă (originară din or. Chişinău), nu regretă nici pentru o clipă că a schimbat oraşul pe sat.

„Da, sunt din capitală, m-am căsătorit la 17 ani, şi atunci când Vitalie m-a adus la Bozieni, împărtăşindu-mi planurile sale de viitor, nu am ezitat nici pentru o clipă să-l urmez şi să-i fiu alături. Deşi, creşterea oilor era ceva străin şi nou pentru mine, acum am impresia că trăiesc de o viaţă la ţară… Procedeul de închegare a laptelui şi prepararea brânzei l-am deprins de la mama-soacră, după care, ulterior mi-am modernizat tehnologia, informându-mă din mai multe surse şi astăzi mă bucur foarte mult când cumpărătorii mei îmi spun că pregătesc cea mai gustoasă brânză” a mărturisit zâmbind, soţia Constanţa.

‹ adv ›

Nu au luat niciodată vreun credit de la bancă, dar nici nu au avut susţinere din partea statului. Pe parcursul anilor, familia Cocieru s-a descurcat pe cont propriu, mizând pe posibilităţile sale. Cu toate acestea, cele mai grave probleme le întâmpină din cauza, că stână, fiind amplasată departe de localitate, nu dispune de un drum de acces, nu este conectată la apă, lumină, fiind totodată, amplasată în afara ariei de acoperire mobilă…

„Am încercat să ne conectăm la energia electrică, dar tarifele foarte costisitoare prezentate de reprezentanţii „Union Fenosa” ne obligă să lucrăm 2-3 ani ca să ne achităm cu ei în acest sens…” se plânge disperat Vitalie Cocieru.

Continuarea reportajului o citiți pe Curierul de Hîncești.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›