‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Și-au investit toți banii într-o afacere cu șinșile. Istoria familiei Moroșanu din Hâncești

FOTO. Și-au investit toți banii într-o afacere cu șinșile. Istoria familiei Moroșanu din Hâncești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mulţi tineri din Moldova sunt tentaţi să-şi inițieze o afacere acasă, la fel a procedat și familia Moroşanu, care de mai bine de 4 ani, se ocupă cu creşterea şinşilelor. Lucrul în ferma lor este bine organizat, la moment îngrijesc mai mult de 1500 de animăluţe.

„Am început afacerea din curiozitate, deoarece în ţara noastră ferme unde se cresc şinşile nu erau. La fel, îngrijirea acestora este uşoară şi nu necesită mult timp. Pentru a cunoaşte mai multe despre ele, am călătorit în alte ţări şi am preluat experienţa producătorilor de acolo. Iniţial, sunt necesare investiţii destul de mari, iată de ce potenţialii producători trebuie să se asigure că dispun de resurse financiare suficiente”, a spus Nicoleta Moroşanu.

Primele rozătoare au fost aduse la fermă din România şi Ungaria, iar preţul unei familii era de 450 de euro. Au făcut faţă cheltuielilor datorită susținerii din partea Proiectului IFAD. Suma totală, pe care a investit-o tânăra familie, a fost de 500 de mii de lei.

„Chiar dacă atunci când am procurat șinșilele am primit şi un ghid de îngrijire, totuşi, în timpul creşterii, am întâlnit mai multe dificultăţi. Recomandările din cărţi sunt valabile în ţara unde au fost scrise, iar la noi clima este diferită. În primul an, pierderile au fost mari, acum putem afirma cu certitudine că cunoaştem în raport de 90% secretul creşterii lor. Din partea Proiectului IFAD am beneficiat de 300 de mii de lei, 120 de mii au fost sub formă de grant. Am apelat și la un împrumut bancar în valoare de 180 de mii de lei”, a afirmat producătoarea.

‹ adv ›

Un lucru important, care direct influenţează bunăstarea animăluţelor este calitatea hrănii, care inițial era importată de peste hotare, acum însă, soţii Moroşanu o produc singuri.

„Am făcut diverse experienţe pentru a determina cantitatea optimă a fiecărui component din hrana şinşilelor. Receta pe care o utilizăm pentru producerea furajelor este preluată din Danemarca. Zilnic, adăugăm ceva nou pentru a le diversifica alimentaţia. Ferma ocupă o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, o bună parte dintre care este destinată pentru mărirea numărului de familii. Îngrijirea este simplă, fiind necesare doar două persoane ce lucrează 4 ore pe zi”, ne-a explicat tânăra antreprenoare.

Femelele au o prolificitate de 2-5 pui şi fată de 2 sau de 3 ori pe an, perioada de gestaţie fiind de 111-112 zile. Puii sunt crescuţi până la vârsta de 8 luni, după care sacrificaţi pentru blăniţă. Rasa de șenșile de la ferma familiei Moroșanu este şinşila laniger, ce are una dintre cele mai apreciate blăniţe de culoare argintie.

‹ adv ›

„Cea mai calitativă blăniţă o au la vârsta de 8 luni, de aceea şi sunt sacrificate. Dacă perioada este neglijată se pierde randamentul şi trebuie să treacă încă un ciclu. Procesul de sacrificare este foarte rapid, astfel nu provoacă durere animalelor. Carnea poate fi consumată având calităţile gustative asemănătoare cu cea de iepure. O blăniţă este realizată cu preţul de 25-50 euro, în dependenţă de an, în cea mai mare parte fiind exportată în Grecia. Recomand, persoanelor ce doresc să-şi înfiinţeze o astfel de afacere să se informeze bine şi să dispună de resursele financiare necesare, deoarece profitul poate fi obţinut după aproximativ  1,5 ani”, a conchis Nicoleta Moroşanu.

Familia Moroşanu planifică să-şi extindă afacerea, prin mărirea numărului de şinşile, iar ţările pe pieţele cărora ar dori să ajungă blăniţele sunt Lituania şi Marea Britanie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›