‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSisteme de irigare alimentate cu energie solară - o soluție inteligentă pentru gestionarea apei...

Sisteme de irigare alimentate cu energie solară – o soluție inteligentă pentru gestionarea apei în agricultură

‹ adv ›
‹ adv ›

Irigarea prin picurare reprezintă aplicarea controlată a apei direct la rădăcina plantelor, ca răspuns la nevoile culturilor agricole, aceasta fiind cea simplă și mai eficientă metodă actuală de irigare.

O problemă din domeniul irigării, cu care se confruntă agricultorii în prezent, este amplasarea terenului agricol în zonele izolate, fără conexiune la rețeaua electrică sau conectarea la rețea se dovedește a fi mult prea scumpă.

În acest caz, există mai multe soluții:

  • motopompa (benzină, motorină);
  • generatorul pentru pompa electrică (benzină, motorină);
  • traseu de conectare la rețeaua electrică comercială;
  • energia solară – combinația sistemelor fotovoltaice cu pompe de suprafață sau submersibile pentru distribuția apei direct de la sursă sau acumularea intr-un rezervor. În cazul sistemelor diurne (care operează fără acumulator, sistemul funcționează doar ziua) randamentul poate fi crescut prin folosirea acumulatorului de energie conectat la panourile fotovoltaice.

Instalarea unui sistem de irigare alimentat cu energie solară

FOTO: Milești

Această metodă s-a dovedit a fi cât se poate de avantajoasă pentru producătorii din țară:

„Atunci când am dorit să mă conectez la energie electrică, mi-a fost indicat prețul de 700 de mii de lei. Evident, am început a căuta alternative mai ieftine și am optat pentru energia solară. Am beneficiat de suportul unui proiect în valoare de 7 mii de dolari ȘI AM CONSTRUIT SISTEMUL, costul total fiind de circa 17 mii. Utilizând generatorul electric pe bază de benzină aveam costuri de circa 22 lei/m3 de apă, ceea ce este foarte scump. După implementarea proiectului, costul era deja de 27 de lei, însă acest lucru se întâmpla deoarece nu aveam unde cheltui toată apa. Acum am extins suprafețele irigate, consumul a crescut, iar costul unui m3 este de circa 2 lei, ceea ce este extrem de rentabil. Este o soluție perfectă pentru producătorii ce dețin suprafețe mai mari de 10 ha, mai ales că deja tehnologiile s-au schimbat și au scăzut prețurile”, a menționat pentru Agrobiznes Igor Ivanov, producător.

Astfel, metoda reprezintă o investiție inteligentă, care chiar dacă inițial pare a fi costisitoare, de fapt, este foarte avantajoasă pe termen lung, în comparație cu sistemele de irigare tradiționale pe bază de motorină și benzină care sunt mai ieftine la procurare însă costisitoare la exploatare, plus la asta contribuie la deteriorarea suplimentară a mediului.

Componentele de bază ale unui sistem de irigare alimentat cu energie solară

  • Panourile solare – prelevează radiația solară și o transformă în energie electrică;
  • Pompa electrică – în funcție de sursa de apă (ape subterane cât și surse de apă deschise, cum ar fi râurile și lacurile din apropiere), există două tipuri de pompe:
  • Pompa de suprafață – este instalată chiar lângă sursa de apă și are ca componente două conducte, de absorbție și refulare a apei.
  • Pompa submersibilăeste instalată sau scufundată în foraje sau fântâni adânci.
  • Filtru – intrumentul de curățire a apei de impurități fizice (nisip, scoici, pietre, resturi de plante);
  • Nodul de fertigare – instrumentul de injectare a fertilizanților în apa pentru irigare;
  • Rezervor – este o componentă  opțională, care poate fi necesară pentru a depozita apa care a fost pompată în timpul zilei și poate fi utilizată într-un sistem de irigare prin picurare;
  • Conductele de livrare a apei – Conductele principale, secundare și tuburile de picurare.

Avantajele utilizării unui sistem de irigare cu energie solară

  • Costuri de exploatare foarte mici

Energia solară este absolut gratuită, în comparație cu sursele de energie neregenerabilă precum gazul, motorina sau rețeaua electrică comercială.

‹ adv ›
  • Nu este necesară o infrastructură 

Folosirea energiei solare oferă posibilitatea de a instala un sistem de irigare oriunde se află sursa de apă și lumină solară, indiferent de disponibilitatea la infrastructura electrică comercială.

FOTO: Milești
  • Ecologic

Nu necesită combustibili care emit substanțe nocive (CO2), ce pot contribui la poluarea suplimentară a mediului și la poluărea fonică, în comparație cu sistemele de irigare tradiționale care utilizează motorină sau benzină.

  • Accesibilitate și durabilitate

Energia solară este complet regenerabilă și accesibilă.

‹ adv ›
  • Siguranță

Durata de exploatare a panourilor solare este de aproximativ 25 de ani.

  • Economie de timp

Un sistem de irigare alimentat cu energie solară permite o activitate automatizată fără implicarea fizică a agricultorului, care are acces în timp real la informații privind umiditatea solului și temperatura aerului, poate porni și opri procesul de irigare de la distanță, datorită software-ului și hardware-ului necesar implimentat în proiect.

  • Sursă suplimentară de venit

Panourile solare produc energie chiar și in momentele în care nu este necesară irigarea, deschizând astfel oportunități semnificative de a alimenta cu energie electrică alte utilaje agricole, mori, purificatoare de apă și unități de răcire, toate contribuind la dezvoltarea rurală și la venituri suplimentare. 

  • Creșterea valorii proprietății

Studiile arată că proprietăților, care au instalat sistem de irigare alimentat cu energie solară, le crește valoarea de revânzare și devin mai atractive pentru cumpărători.

Posibilități de finanțare

Implimentarea proiectelor de irigare alimentate cu energie solară este susținută activ în Republica Moldova prin:

  • Subvenționarea instalării sistemelor de irigare în valoare de 50% din costul investiției eligibile;
  • Subvenționarea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice în valoare de 50% din costul proiectului, maxim 800 000 lei;
  • Suportul Proiectului Livada Moldovei pentru antreprenorii cu activitate agricolă în sectorul horticol sau activități conexe cu oferirea de condiții de creditare avantajoase, ca: facilități fiscale – aplicarea cotei „Zero” a TVA, scutirea de plata taxelor vamale, procedurilor vamale, accize, TVA la importul utilajului/serviciilor, termenul de creditare îndelungat – maxim 10 ani, perioada de graţie de până la 4 ani, suport și consultanță gratuită la elaborarea proiectului investiţional.

Informație prezentată de Iulia Beșliu, reprezentant Livada Moldovei

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii