‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSistemele de aspersoare ca protecție împotriva pagubelor cauzate de îngheț

Sistemele de aspersoare ca protecție împotriva pagubelor cauzate de îngheț

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În livezi există mai multe pierderi economice cauzate de îngheț, decât de oricare alte fenomene legate de vreme. Datorită efectelor schimbărilor climatice, sezonul de vegetație devine din ce în ce mai lung și pomii fructiferi încep să vegeteze și să înflorească mai devreme de la an la an. Prin urmare, înghețurile de primăvară sunt deosebit de periculoase atunci când copacii sunt în floare sau doar au apărut fructele.

Fermierul polonez Piotr Domasiewicz găsește modalități de a-și proteja livezile de mere de pe urma înghețului. În zona Grójec din Polonia, Piotr Domasiewicz a decis să-și utilizeze sistemul de aspersoare pentru a-și proteja fructele de înghețurile de primăvară. Are una din cele mai mari livezi de mere din zonă, acoperind 16 ha. El spune că în trecut a încercat și alte sisteme, dar nu a avut succes.

„Am început să folosesc sisteme de aspersoare pentru protecția împotriva înghețului cu câțiva ani în urmă. Aspersoarele pe care le folosesc se pot roti 360°, cu o rază de pulverizare de până la 13 m. În primul rând, am testat sistemul pe o suprafață de 2 ha. Din fericire, profiturile din primul sezon au fost suficiente pentru a reinvesti în mai multe aspersoare. Acum, acestea acoperă 10 ha din fermă – zonele cele mai predispuse la pagube produse de îngheț. Cealaltă parte se află pe o pantă mai înaltă și, prin urmare, nu are nevoie de protecție – aerul rece are tendința de a curge în jos”.

Pentru a preveni în mod eficient daunele provocate de îngheț, aspersoarele trebuie să înceapă să lucreze la momentul potrivit.

„De îndată ce temperatura scade la 0˚C, pornesc aspersoarele. Pentru a proteja fructele de îngheț la o temperatură de -3°C până la -5°C, folosesc 40 mc de apă pe oră pe hectar. Stropirea trebuie să continue până când stratul de gheață al plantelor este complet dizolvat; acest lucru poate dura câteva ore. Pentru a împiedica scăderea temperaturii țesuturilor plantelor între impulsuri de apă, apa trebuie aplicată continuu. Pentru aprovizionarea cu apă folosesc apa de ploaie, apă freatică și există un iaz în livadă. Aspersoarele sunt foarte eficiente pentru protecția împotriva înghețului la temperaturi cuprinse între 0°C și -4°C, dar am folosit această metodă și la o temperatură de -8°C”.

‹ adv ›

Lipsa apei în timpul episoadelor de îngheț nu a fost o problemă până acum. La moment, producătorul monitorizează prognoza meteo prin radio, televizor și termometre în diferite locuri din jurul fermei, schimbând manual aspersoarele.

„Sistemul se poate îmbunătăți în viitor, cu stații automate pentru a monitoriza vremea și a porni sistemul când temperatura scade”.

Piotr găsește sistemul extrem de eficient și s-a dovedit foarte avantajos din punct de vedere economic.

„Aspersoarele sunt multifuncționale și pot fi de asemenea utilizate pentru irigare sau fertilizare. Aș recomanda cu siguranță această metodă și altor pomicultori, în ciuda costului inițial ridicat al instalării. Dacă ferma dvs. se află într-o zonă predispusă la înghețul de primăvară, merită luată în considerare. În timpul anilor grei de îngheț, cum ar fi 2017, ne-a adus beneficii într-adevăr. Am reușit să protejăm aproape toată livada și, prin urmare, nu am avut aproape nicio pierdere a randamentului, comparativ cu un an normal“.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›