‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSituația privind răspândirea pestei porcine în Moldova devine una alarmantă

Situația privind răspândirea pestei porcine în Moldova devine una alarmantă

‹ adv ›
‹ adv ›

Autoritățile vor implementa un plan de acțiuni pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane. Subiectul a fost analizat astăzi la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, care a fost convocată de Prim-ministrul Pavel Filip.

Pavel Filip a declarat la începutul ședinței că până în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate 22 de focare de pestă porcină, 15 dintre acestea fiind active. Potrivit Premierului, este nevoie de implicarea tuturor instituțiilor statului și identificarea soluțiilor, întrucât „situația devine una alarmantă”.

Gheorghe Gaberi, director general al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSA), a declarat, după ședința Comisiei, că la aceasta s-a propus ca toți porcii din localitățile unde au fost depistate trei sau mai multe focare de pestă porcină să fie nimiciți, iar statul va analiza posibilitatea de a oferi compensații gospodăriilor care vor fi afectate. Pentru aceasta, va fi nevoie de circa 1,5 mln de lei.

„Va fi nevoie de surse suplimentare pentru despăgubiri. Însă, am calculat cheltuielile pentru întreținerea și respectarea normelor de biosecuritate în cazurile din Ștefan Vodă, cum ar fi instalarea filtrelor, procurarea dezinfectanților. Acestea sunt practic egale cu sumele necesare pentru despăgubirile ce vor trebui achitate în caz că vor fi sacrificate toate animalele”, a punctat Gaberi.

Dacă până în prezent focarele erau cauzate de introducerea în țară a produselor din carne de porc purtătoare de virus, acum responsabilii au depistat că purtători de această boală pot fi mistreții și furajele. Astfel, Gaberi a specificat că la Tudora, săptămâna trecută au fost nimiciți 63 de porci dintr-o fermă clandestină, care ar fi contractat virusul după ce au fost hrăniți cu lucernă cosită în lunca Nistrului. Potrivit lui Gaberi, Uniunea Europeană a constatat oficial că principala sursă de răspândire a acestei boli în toată Europa sunt mistreții și furajele. Din această cauză, riscul de răspândire a bolii este în creștere.

În context, una dintre cele peste 23 de acțiuni incluse în planul aprobat astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale se referă la necesitatea reducerea numărului de mistreți.

Până în prezent, 252 de porci din țară au fost nimiciți în urma contractării virusului. Doar în ultimele 10 zile, în satele din Ștefan Vodă și Cahul au fost depistate 17 focare de pestă porcină. În anul 2017, în Republica Moldova au fost depistate 7 focare. Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Virusul este periculos numai pentru animale și nu amenință sănătatea oamenilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii