‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 29 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSlusari: Agricultorii sunt asupriţi pentru ca în final în ţară să se permită vânzarea...

Slusari: Agricultorii sunt asupriţi pentru ca în final în ţară să se permită vânzarea pământurilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preşedintele Uniunii republicane a agricultorilor UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a catalogat drept „lovitură fatală în agricultorii Moldovei” ideea de a majora taxa pe valoare adăugată (TVA) în agricultură.

Intervievat de agenţia „INFOTAG” el a spus că agricultorii au alat din surse sigure că în holurile Ministerului Finanţelor şi Ministerului Economiei se vorbeşte ca în 2017 TVA-ul pentru agricultori să fie majorat până la trata standard – 20%.

„Va fi o capcană în care agricultorii nu trebuie să cadă. Le-a ajuns că au trecut prin anul 2015, când preţurile la import au crescut cu 30-35%, iar leul moldovenesc s-a depreciat în medie cu 25%”, a menţionat Slusari, informând că mulţi agricultori în prezent sunt nevoiţi să vândă grâul la preţ de 2,5 lei/kg.

Potrivit spuselor sale, în situaţia financiară în care se află majoritatea covârşitoare a agricultorilor şi fermierilor din Moldova ar fi amoral din partea autorităţilor să majoreze impozitul la terenurile agricole.

„Dacă agricultorii nu vor reuşi să obţină la nivel de dezbatere a politicii bugetar-fiscale în Parlament anularea impozitului funciar de 15%, atunci aceasta va deveni un dezastru pentru mulţi producători de cereale, fructe şi legume”, a spus Slusari, afirmând că există posibilitatea că agricultorii sunt asupriţi pentru ca în final în ţară să se permită vânzarea pământurilor.

„Dar cine va putea cumpăra terenurile, chiar şi la preţurile mici din RM – 1 mie de euro la hectar, atunci când peste Prut, în România, preţul este de 6-10 mii de euro la hectar”, a menţionat Slusari, care consideră că terenurile agricole vor fi cumpărate de străini.

‹ adv ›

Drept argument el a exemplificat prin datele de vânzare în Moldova a usturoiului, cepei, roşiilor de import, deoarece producătorii autohtoni nu fac faţă concurenţei.

„Nici astăzi nu putem adopta documentele normative care ne-ar permite să folosim izvoarele subterane pentru irigare şi stropire, motiv din care agricultorii au mari pierderi din cauza secetei”, a spus Alexandru Slusari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›