Sinonime: nu se cunosc
Origine: Muscat de Bugeac este o varietate de struguri de masă de origine moldovenească, creat la Institutul Naţional al Viei şi Vinului.
A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Coarna neagră X Muscat de Saint Vallier. Raionat în Republica Moldova în anul 2000.
Vigoarea de creştere a butucilor: medie
Epoca de coacere: medie ( Σ t. act. – 2800-2900 grade C), se coace în a II dec. a lunii septembrie. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 17-19 brix, cu aciditatea 8,5-9,0.
Strugurele: lax, greutatea medie a strugurelui – 300-400 g, forma cilindrico-conică.
Bobițele: mijlocii (3-4 g), ovale, de culoare roză-neagră. Pulpa este suculentă sau slab crocantă, cu aromă de muscat. La degustarea organoleptică acumulează 8,5-9,0 puncte, cu transportabilitatea bună.
Păstrarea: 3-4 luni.
Particularităţi de cultivare: Muscat de Bugeac reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).
Citiți mai multe despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.
Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30% (de la 350 g la 450 g strugurele şi de la 3,5 g la 5-6 g, respectiv bobiţa), se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.
În condiţiile de cultivarea a R. Moldova, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de GA3 40-60 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).
Aspecte pozitive:
- productiv (fertilitatea ochilor înaltă)
- cu calități organoleptice foarte bune
- potenţialul de recoltă înalt
- rezistenţă sporită la iernare (-22 grade C)
- coacerea coardelor foarte bună (peste 90%)
- rezistenţă bună la bolile principale: mană, făinarie şi putregaiul cenuşiu al viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (biologic)
- intrare pe rod precoce
- a fost creat pentru a înlocui soiul Muscat de Hamburg, deoarece are o rezistență mai mare la iernare.
Aspecte negative: în unii ani, la coacere colorarea este insuficientă, bobiţa şi strugurile de mărime medie, necesită soluri bogate.
Comentarii