‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 20 mai, 2025
14.4 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Apiren roz - aspecte

Soiul de struguri de masă Apiren roz – aspecte

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sinonime: nu se cunosc

Origine: Apiren roz este un soi de struguri de masă apiren de origine moldovenească, creat la Institutul Naţional al Viei şi Vinului. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Juraveli VII-25-3 X Chişmiş moldovenesc. Anul selecţiei – 1977. Autor: Savin Gh.

Particularitățile soiului de struguri Apiren roz:

  • Vigoarea de creştere a butucilor: medie 
  • Epoca de coacere: medie ( Σ t. act. – 2300-2450 grade C), se coace în a III dec. a lunii august. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 17-19, cu aciditatea 5-6 g/dm3.
  • Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 500-700 g, forma cilindrico-conică, mediu-lax.
  • Bobul: este mijlociu (3-4g), rotund, de culoare roză. Pulpa este crocantă.

Particularităţi de cultivare ale soiului Apiren roz

Apiren roz reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3 şi citokine). Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 40-60%, crește fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.

‹ adv ›

Aplicarea GA3 reţine coacerea 5-8 zile şi cel mai important – influenţează negativ la colorare şi face compactitatea excesivă. În condiţiile de cultivarea a R. Moldova, a fost testată și se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de 60-80 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Citește mai multe despre Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.

Aspecte pozitive: soi apiren adaptat la condiţiile climaterice; foarte productiv (fertilitatea ochilor înaltă), potenţialul de recoltă înalt, rezistenţă sporită la iernare (-22 grade C), coacerea coardelor foarte bună (peste 90%), rezistenţă relativ bună la bolile principale: mana, făinarea viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (biologic), fermitatea bună a bobiţelor. 

‹ adv ›

Vezi și Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente.

Aspecte negative: în unii ani, la coacere colorarea este insuficientă (cu aplicarea GA3 colorarea este mai mică), sensibil la crăparea bobiţelor. La aplicarea regulatorilor de creştere, compactitatea este excesivă.

La același subiect, v-ar putea plăcea articolele:

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Site și comunicare digitală pentru afaceri din agricultură și turism.

În format de abonament. Noi ne ocupăm de tot. Tu crești afacerea.

Află mai multe

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›