‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiul de struguri de masă Apiren roz - aspecte

Soiul de struguri de masă Apiren roz – aspecte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sinonime: nu se cunosc

Origine: Apiren roz este un soi de struguri de masă apiren de origine moldovenească, creat la Institutul Naţional al Viei şi Vinului. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Juraveli VII-25-3 X Chişmiş moldovenesc. Anul selecţiei – 1977. Autor: Savin Gh.

Particularitățile soiului de struguri Apiren roz:

  • Vigoarea de creştere a butucilor: medie 
  • Epoca de coacere: medie ( Σ t. act. – 2300-2450 grade C), se coace în a III dec. a lunii august. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 17-19, cu aciditatea 5-6 g/dm3.
  • Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 500-700 g, forma cilindrico-conică, mediu-lax.
  • Bobul: este mijlociu (3-4g), rotund, de culoare roză. Pulpa este crocantă.

Particularităţi de cultivare ale soiului Apiren roz

Apiren roz reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3 şi citokine). Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 40-60%, crește fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.

Aplicarea GA3 reţine coacerea 5-8 zile şi cel mai important – influenţează negativ la colorare şi face compactitatea excesivă. În condiţiile de cultivarea a R. Moldova, a fost testată și se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de 60-80 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Citește mai multe despre Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.

Aspecte pozitive: soi apiren adaptat la condiţiile climaterice; foarte productiv (fertilitatea ochilor înaltă), potenţialul de recoltă înalt, rezistenţă sporită la iernare (-22 grade C), coacerea coardelor foarte bună (peste 90%), rezistenţă relativ bună la bolile principale: mana, făinarea viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (biologic), fermitatea bună a bobiţelor. 

‹ adv ›

Vezi și Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente.

Aspecte negative: în unii ani, la coacere colorarea este insuficientă (cu aplicarea GA3 colorarea este mai mică), sensibil la crăparea bobiţelor. La aplicarea regulatorilor de creştere, compactitatea este excesivă.

La același subiect, v-ar putea plăcea articolele:

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›