Sinonime: Supernova, Early Red, VCR 16.
Origine: Chişmiş lucistâi este un soi de struguri pentru masă apiren de origine moldovenească, creat la Institutul Naţional al Viei şi Vinului. A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Cardinal X Chişmiş roz. Autorii soiului: Juraveli M., Borzicova G., Gavrilov I.
- Vigoarea de creştere a butucilor: medie-mare.
- Epoca de dezmugurit: medie (I dec. aprilie).
- Epoca de înflorit: mediu-precoce (I dec. iunie).
- Epoca de coacere: mijlocie – timpurie (125-135 zile de la dezmugurit până la coacere), II-III dec. august.
Strugurele: dimensiunea medie-mare (400-500 g), forma conică sau cilindro-conică, lax.
Bobul: dimensiune medie (3-4 g), forma elipsoidală lungă, de culoare roz. Pulpa nu este colorată, aroma delicată de muscat. La coacere atinge 17-19 Brix şi aciditatea 6-7 g/l.
Particularităţi de cultivare: fertilitatea ridicată a mugurilor impune normarea obligatorie a recoltei; acţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).
Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30-50%, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare (Antonacci D., Porniola R. şi alţii, 2007).
În condiţiile de cultivare a R. Moldova se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţie de 80-100 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).
Citiți mai multe despre Aplicarea giberelinei GA3 la vița de vie – perioade, norme.
Aspecte pozitive: dimensiunea bobului (3-4 g) este bună pentru un soi apiren, este productiv (fertilitatea ochilor medie-înaltă – 1,2 struguri la ochi) şi cu calități organoleptice foarte bune. La coacerea deplină o aromă delicată de muscat.
Aspecte negative: rezistenţă slabă la iernare (-18 -20 grade C)*, iar, în unii ani, la coacere, colorarea este insuficientă. La coacerea deplină scuturarea bobiţelor este accentuată, rezistență mai redusă la transportare.
*În anul 2021 în cadrul SRL „Terra-Vitis” a fost înregistrată temperatura minim absolută de circa -19 -20 grade C, şi, la soiul Chişmiş lucistâi au fost înregistrate: 41,2 % ochiuri vatamate şi 5,9 % pierite (în total mai mult de 45 %), comparativ cu până 15 % ochiuri vătămate (inclusiv pierite) la soiurile Muscat de Bugeac, Jupiter, Moldova, Pamiati Juravelea.
V-ar putea plăcea și articolul despre Soiul de struguri de masă Muscat de Bugeac – descriere.
Comentarii