‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri de căpșun – tipuri, particularități

Soiuri de căpșun – tipuri, particularități

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Crearea diferitor soiuri de căpșun are loc continuu, iar pe piață, an de an, apar noi varietăți menite să corespundă cerințelor acesteia. De la o singură fructificare pe sezon și până la soiuri care pot oferi mai multe recolte (popular numite soiuri de căpșun care rodesc tot anul) piața oferă multiple varietăți.

În acest articol, vorbim despre cum se clasifică soiurile de căpșun, cele mai populare și „bune” soiuri de căpșun și soiuri de perspectivă.

În funcție de perioada de fructificare, soiurile de căpşun se împart în trei tipuri:

‹ adv ›
  1. soiuri de căpșun de zi scurtă, neremontante (au nevoie de o durată zilnică de circa 12 ore) – produc căpșune de dimensiuni mari, rodesc o dată pe an, oferind recolte bogate, de obicei în perioada mai-iunie.
  2. soiuri de căpșun remontante, de zi lungăce, de obicei, au două fructificări pe an (necesită pentru diferentierea mugurilor 14 -16 ore zilnic), înregistrându-se o pauză de fructificare, atunci când temperaturile nu sunt favorabile.
  3. soiuri de căpșun indiferente la lungimea zilei (neutre/ Day neutral) – înfloresc o perioadă mai lungă a anului, mai multe valuri de fructificare, de obicei au fructe mai mici.

De cele mai multe ori, soiurile neutre și cele de zi lungă sunt numite de către cultivatori remontante.

Diferențele dintre tipurile de soiuri de căpșun

Căpșunii sunt fotoperiodici în inducția florilor, adică răspund la ciclurile zi/noapte ca stimuli pentru a iniția dezvoltarea florii. Răspunsul plantelor de căpșuni la înflorire, în special interacțiunea temperatură-fotoperioadă, este unul complex și relativ necunoscut.

Evident, atunci când se urmărește producția de căpșuni în afara sezonului, înțelegerea răspunsurilor soiurilor la înflorire este critică. Soiurile neremontante, precum și de zi neutră, pot înflori și forma recolte în condiții de zi scurtă, iar soiurile de zi lungă au nevoie de o durată mai mare a iluminării.

‹ adv ›

În cazul soiurilor de zi lungă, acestea au două valuri de fructificare. Primul val are loc aproape în perioada de coacere a căpșunilor obișnuite, iar al doilea în august-octombrie.

În general, căpșunul remontant este reprezentat de soiuri ce produc fructe în intervalul de temperatură 18 – 32°C (la începutul verii şi apoi la sfârşitul verii, când temperaturile se reduc, cu un interval de câteva săptămâni generat de temperaturile ce depăşesc 32°C).

Multe soiuri remontante nu tolerează înghețurile pe termen scurt. Iarna, plantele trebuie acoperite. În plus, soiurile de căpșuni remontante au nevoie de umiditate ridicată, udarea trebuie să fie regulată și destul de abundentă. Este recomandată mulcirea pentru a reduce evaporarea umidității.

‹ adv ›

Aceste soiuri, precum am menționat, au nevoie de zile lungi – până la 17 ore de lumină și produc puțini stoloni.

Soiurile de căpșun neutre au o plasticitate mai mare față de condițiile de mediu, vor rodi atât timp, cât le permit condițiile de creștere. Acesta este un grup separat care poate avea mai multe valuri de fructificare.

În câmp deschis, soiurile neutre încep să crească atunci când temperatura aerului atinge +15 grade. Dar o sarcină mare asupra plantelor le epuizează rapid și, prin urmare, plantele trebuie înlocuite în mod regulat, de obicei o dată la doi ani.

Soiurile indiferente la lumina zilei înfloresc în cicluri, la fiecare circa 6 săptămâni. Principalul avantaj al cultivării lor este că, pentru astfel de soiuri durata de iluminare nu este importantă. Pe de altă parte, pentru asigurarea recoltelor este foarte importantă fertilizarea regulată și întreținerea adecvată, altfel plantele se vor istovi rapid.

Soiuri de căpșun de zi scurtă

De regulă, astfel de soiuri fructifică timp de trei până la patru ani, iar după acest ciclu, trebuie reînnoite. În medie, randamentul căpșunilor de zi scurtă este de aproximativ 350-370 g per plantă, însă poate varia în funcție de caracteristicile soiului.

Printre cele mai populare soiuri de căpșun de zi scurtă pentru care optează fermierii pentru cultivare în sistem comercial se numără:

Soiuri timpurii de căpșun de zi scurtă populare la nivel internațional: Rendezvous, Francesca, Lambada, Alba, Cory® „P241102”, Gariguette, Daroyal, Honeoye, Romina.

Soiuri medii de căpșun de zi scurtă populare la nivel internațional: Darselect, Kimberly®, Vima® Zanta, Korona, U031508, Elianny, Malling™ Centenary, Polka, Senga Sengana, Renaissance, Asia, Elsanta, Limadela*, Ananas, Snow White, Lola, Elegance.

Soiuri târzii de căpșun de zi scurtă populare la nivel internațional: Symphony, Fenella, Vima® Tarda, Florence, Fernando, Vima® Xima, Destiny® „P061105”, Malwina.

Soiuri de căpșun de zi lungă

Soiurile de zi lungă oferă două recolte pe sezon, al doilea val de fructificare fiind mult mai abundent. Adesea, după o astfel de încărcare, rozetele sunt istovite.

Fructele au, în medie, aproximativ 50 g în greutate, dar unele soiuri produc fructe și mai mari, iar o plantă poate produce până la 1,5 kg de fructe pe parcursul sezonului.

Soiuri de căpșun de zi lungă: Red Gauntlet, Capry, Elsinore, Charlotte, Murano, Furore, Hademar, Bravura, Florentina, Favori.

Soiuri de căpșun de zi neutră

În spații protejate cu încălzire (sere) produc recolte aproape continuu. Aceste soiuri formează mai puțini stoloni, astfel că înmulțirea este mai anevoioasă.

Printre cele mai populare soiuri de căpșun de zi neutră, cu fructificare continuă se numără: Albion, Malga, Portola, San Andreas, Aromas, Selva, Mara des Bois, Ostara, Monterey.

Vezi și articolul Soiuri de căpșun cu fructificare continuă.

Surse descriere soiuri:

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›