‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSoiurile de zmeur și căpșun importate din SUA au fructificat la doar 4 luni...

Soiurile de zmeur și căpșun importate din SUA au fructificat la doar 4 luni de la plantare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La numai patru luni de la plantare soiurile de zmeur și căpșun din SUA, importate cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) pentru a fi testate în Republica Moldova, au fructificat. Patru soiuri de zmeur și patru de căpșun au fost importate de la pepiniere din California și Massachusetts, SUA, pentru ca fermierii din Moldova să diversifice soiurile de pomușoare care fructifică perioade îndelungate și pot fi ușor transportate spre piața internă și externă.

Soiurile de căpșun și zmeur importate au fost distribuite anterior producătorilor de pomușoare din Republica Moldova pentru a fi testate.

Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, a precizat că materialul săditor a fost plantat în câmp în luna iunie-iulie 2018 și s-a adaptat foarte bine la condițiile climaterice din Republica Moldova. Spre surprinderea producătorilor atât căpșunul, cât și zmeurul au fructificat la doar 4-5 luni de la plantare, chiar dacă a fost plantat vara când era foarte cald, iar prima recoltă era așteptată în 2019.

Fructele produse de soiurile din USA sunt mari, au culoare atractivă, sunt ferme și cu posibilități de păstrare îndelungată și transportare la distante lungi, comparativ cu soiurile actuale cultivate în Moldova. Aceste caracteristici a zmeurei și căpșunei, care de regulă sunt extrem de perisabile, oferă fermierilor mai multe posibilități de a livra pe piața locală și pe cea externă fructe de calitate, a precizat reprezentantul Proiectului USAID/APM.

Soiurile importate sunt soiuri sezoniere de zmeur Latham, Nova, Killarney și soiul remontant de zmeur Caroline, care fructifică până toamna târziu. Soiurile de căpșun importate includ două varietăți cu o productivitate înaltă în lunile mai-iunie: Camarosa, Ventana și două varietăți roditoare pe tot parcursul anului Monterey, Portolas.

‹ adv ›

Soiurile noi sunt testate din perspectiva rezistenței la diverse boli, dăunători, gradul de prindere a materialului săditor etc. Conform estimărilor, aceste soiuri, în cazul respectării tehnologiei de producere, pot oferi o recoltă de până la 40 de tone per hectar, sau aproximativ 1,5 kg de producție la o planta.

La moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 12 soiuri de căpșun și 2 soiuri de zmeur.

Notă: Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›