‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSolicitarea producătorilor de legume și bacifere adresată autorităților

Solicitarea producătorilor de legume și bacifere adresată autorităților

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația obștească „Pomușoarele Moldovei”, Asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații „Coșnița”, „Acva – Grup” și „Agroacvila”, solicită suportul autorităților publice în soluționarea problemelor cu care se confruntă sectoarele legumicol și bacifer ca rezultat al crizei provocate de pandemie.

În solicitarea adresată autorităților, sunt indicate principalele probleme cu care se confruntă în această perioadă producătorii, dar și propuse măsuri de reducere a impactului pandemiei.

„Sectorul baciferelor și al legumelor resimte impactul dezastruos al acestei pandemii și necesită o implicare vehementă a statului în remedierea efectelor cauzate de starea epidemiologică severă atât pe plan local, cât și internațional”.

Pe lângă problemele și dificultățile enunțate deja de mediul asociativ din Republica Moldova, care sunt raportate în totalitate și sectoarelor baciferelor și legumelor, producătorii se confruntă cu impedimente considerabile și în partea ce ține de:

‹ adv ›

Comercializarea produselor bacifere și a legumelor, cultivate inclusiv în teren protejat, și, în special, a celor provenite din roadă timpurie.

Perioada de comercializare coincide cu perioada introducerii interdicțiilor de funcționare a piețelor agricole (recoltarea fiind prognozată între 15 aprilie și 15 mai), iar păstrarea îndelungată este imposibilă, deoarece aceste produse sunt ușor perisabile.

Prin urmare, măsurile necesare a fi întreprinse întru remedierea și atenuarea consecințelor crizei existente sunt:

‹ adv ›
  • revizuirea deciziilor adoptate atât de autoritățile publice centrale, cât și locale privind sistarea activității piețelor comerciale, astfel încât să fie posibilă comercializarea răsadului, precum și a baciferelor și legumelor timpurii, cu obligativitatea respectării legislației în domeniul sanitar și al siguranței alimentelor, dar și a regulilor de comportament impuse de situația epidemiologică;
  • autorizarea amenajării locurilor pentru comercializarea baciferelor în preajma unităților de comercializare a produselor alimentare, precum și desfășurarea unor altor forme de comercializare, cum ar fi vânzarea direct din câmp, vânzarea on-line cu posibilitatea livrării produselor direct consumatorului final, cu ridicarea sau flexibilitatea restricțiilor pentru mijloacele de transport, care livrează.

Disponibilitatea forței de muncă necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole, atât calificată, cât și necalificată.

Producătorii de bacifere și legume sunt în mare dificultate de a recruta și angaja muncitori sezonieri, inclusiv dat fiind caracterul restrictiv al prevederilor legislației în vigoare care reglementează munca acestora.

În această ordine de idei, măsurile necesare a fi întreprinse sunt:

‹ adv ›
  • asigurarea accesului lucrătorilor sezonieri și zilieri întru efectuarea lucrărilor agricole, prin permiterea convocării și deplasării acestora în câmp, cu obligativitatea respectării din partea angajatorilor a regulilor de comportament impuse de situația epidemiologică;
  • reconsiderarea regimului de muncă al zilierilor și ridicarea limitărilor perioadei de angajare pe durata unui an calendaristic;
  • reconsiderarea statutului zilierilor, în cazul în care aceștia beneficiază de alocații sociale de stat. Or, dreptul persoanelor respective de a beneficia de aceste plăți va fi păstrat, plata lor fiind sistată însă pe durata exercitării activității necalificate cu caracter ocazional.

Solicitarea a fot semnată de președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, și directorii Asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații „Coșnița”, „Acva – Grup” și „Agroacvila”. Asociația „Bacifera” a refuzat să semneze solicitarea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›