‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSoluții și metode de protecție împotriva înghețurilor târzii de primăvară

Soluții și metode de protecție împotriva înghețurilor târzii de primăvară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înghețurile târzii de primăvară pot interveni uneori până la mijlocul lui iunie. Arbuștii fructiferi pot fi feriți de frig acoperindu-i cu paie, saci sau rogojinii, dar ce facem cu căpșunile și fructele de grădină?

Cele mai vulnerabile sunt culturile cultivate pe terenuri mlăștinoase și de câmpie, în sol umed și de turbă. Înghețul afectează îndeosebi plantele proaspăt sădite ce nu au dat rădăcini, dar cel mai rău lovește în arbuștii și copacii fructiferi în floare. Este suficient ca temperatura aerului să se mențină la un minim critic timp de patru ore ca organele generative ale plantei să fie parțial sau total afectate.

Sunt posibile înghețuri pe timp de noapte dacă:

‹ adv ›
  • la apus cerul este senin și termometrul arată 5-6°C;
  • vremea este fără vânt și fără nori, iar după ora 21:00 temperatura scade sub 2°C;
  • vântul e slab, cerul înnorat, presiunea atmosferică crește iar temperatura scade (0°C);
  • presiunea atmosferică e ridicată, iar nebulozitate scăzută.

Cum prevenim înghețurile târzii de primăvară?

Plantați copacii și arbuștii fructiferi, îndeosebi sorturile timpurii, pe porțiunile mai înalte din grădină. În caz contrar aerul rece, care se acumulează în zonele joase, reduce din productivitate și provoacă degerarea lăstarilor tineri.

Optați pentru soiuri cu înflorire târzie deoarece spre deosebire de flori și ovare, mugurii sunt mai rezistenți la îngheț. De asemenea puteți folosi soluții care întârzie înflorirea.

O altă opțiune este udatul de aprovizionare primăvara și toamna, care face să crească umiditatea aerului și respectiv și temperatura din jurul plantei.

‹ adv ›

Protejarea grădinii împotriva înghețurilor nocturne

Probabilitatea de îngheț este mai mare în anul cu primăvară timpurie. Lumina puternică a soarelui și căldura năvalnică determină înflorirea și dezvoltarea prematură a copacilor și arbuștilor. Ultimii sunt mult mai sensibili la îngheț deoarece temperatura la sol este mai scăzută decât în aer.

Pentru a salva mugurii și florile, acoperiți arbuștii și copăceii cu peliculă din polietilenă, lutrasil sau pânză de sac fixată la colțuri pe țăruși înfipți în pământ. Întăriți marginea de jos cu pietre sau presărând pământ. Valabil și pentru răzorul de flori.

Pentru culturile iubitoare de căldură construiți din scânduri o cutie de mărimea potrivită. Umpleți spațiul rămas liber între plantă și pereții cutiei cu frunze uscate, rumeguș sau paie. Pe deasupra acoperiți cu peliculă, lutralis etc.

‹ adv ›

Metoda fumigației

O altă metodă de protecție a copacilor și podgoriilor contra înghețurilor nocturne este fumigația care constă în crearea unui ecran de fum ce împiedică răcirea solului.

Așezați în diferite puncte din grădină câteva grămezi de paie, fân sau crenguțe uscate peste care puneți un strat bun de iarbă umedă, rumeguș, turbă. De aproximativ 1x1x1 m, grămezile trebuie să ardă timp de două ore înainte de răsăritul soarelui, până când timp temperatura nu se va ridica mai sus de zero grade.

Ceață artificială

La această metodă recurg multe gospodării țărănești ce dispun de echipament corespunzător. Efectul de ceață poate fi creat pe o suprafață restrânsă cu ajutorul unui pulverizator obișnuit care determină formarea unei cruste de gheață, sub care este va fi mai cald decât în afară. Datorită evaporării apei temperatura în jurul plantei crește cu 3°C. Lucrările pentru crearea ceții artificiale trebuie începute la răsărit, iar în depresiuni mai devreme cu câteva ore. Pulverizarea o veți face în câteva etape, până când temperatura nu va trece bariera de 0°C.

Înghețurile de primăvară pot fi fatale pentru plantele de grădină. Dacă le veți proteja de la suprarăcire veți fi scutiți de o mulțime de probleme si veți primi o recoltă pe măsură la sfârșit de sezon.


Articol realizat în baza materialelor usadbaonline.ru

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›