‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSomelieri europeni, instruiți la Chișinău

Somelieri europeni, instruiți la Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

13 reprezentanți ai ramurii vinicole și ai segmentului HoReCa au primit diploma de Somelier European, care confirmă însușirea unor cunoștințe despre arta vinului, aliniate la standarde internaționale. Ceremonia de înmânare a certificatelor a fost precedată de un curs de instruire, organizat la Chișinău de Oficiul Național al Viei și Vinului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, în parteneriat cu Asociația Somelierilor Europeni (ASE), Școala de Sommelier din Moldova și Școala Vinului.

„Vă felicit pentru că ați obținut Diploma de Somelier European, dar vreau să menționez că această calificare vine cu obligații. Aveți de muncit intensiv, pentru a deveni promotori adevărați ai Vinului Moldovei. Va trebui să cunoașteți foarte multe, să degustați multe vinuri, să îndrăgiți Vinul Moldovei, să vorbiți frumos despre el și să transmiteți celor din jur dragostea pentru un vin de calitate”, a comunicat Elizaveta Breahnă, expert, Oficiul Național al Viei și Vinului

În perioada 28 februarie – 3 martie, experți francezi și moldoveni în domeniul oenologiei și gastronomiei, în frunte cu Brigitte Leloup, vicepreședinte al Asociației Somelierilor Europeni (ASE), au inițiat cursanții în istoria vinificației, tehnicile de servire și degustare a vinurilor, dar și în principiile de asociere a acestuia cu bucatele. La finalul sesiunii de instruire, participanții au susținut un examen teoretic și unul practic. Ultimul a presupus analiza vizuală, olfactivă și gustativă a mai multor tipuri de vin și mânuirea ustensilelor specifice profesiei, în fața juraților.

 „Deja de mai bine de opt ani, de când am demarat proiectul de suport al profesiei de somelier, au fost înregistrate progrese notabile. Atunci cuvântul „somelier” era ceva exotic și era cunoscut doar celor din domeniu, însă acum tot mai multe restaurante din țară au conștientizat importanța implementării acestor cunoștințe. A fi somelier presupune o învățare continuă și nu înseamnă doar să încurajezi consumul de vinuri, ci și să promovezi cultura vinului. Pentru Proiectul de Competitivitate din Moldova crearea profesiei de somelier este un imperativ, atât datorită creșterii continue pentru aceste servicii, cât și datorită dezvoltării sectorului turismului vitivinicol”, a spus Diana Lazăr, vicedirector, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Este pentru a patra oară când Brigitte Leloup vine în Moldova cu scopul de a împărtăși din secretele sale profesionale, astfel contribuind la perfecționarea profesională a somelierilor din țara noastră, dar și la recunoașterea lor pe plan internațional.

„Nu este ușor să obții o diplomă într-o perioadă atât de scurtă de timp, iar absolvenții noului curs au depus eforturi pentru a acumula cât mai multe cunoștințe. Acum trebuie să vorbească cu voce tare despre Vinul Moldovei și să nu le fie frică să-i informeze pe cei cu care lucrează, să le explice cum se servește un vin, cum se asociază corect un vin, întrucât vinul este un produs care trebuie respectat, vinul este o cultură. În Moldova aveți vinuri foarte bune”, a conchis Brigitte Leloup, vicepreședintele Asociației Somelierilor Europeni (ASE).

‹ adv ›

Cursuri de formare penru profesioniștii în domeniu fac parte din pilonul educațional al programului „Wine Friendly”, intitulat „Wine Friendly/SMART”. Agenda acestuia, pe lângă sesiuni de instruire, a mai inclus și alte activități educaționale, printre care traininguri pe subiectul „Bazele servirii vinului”, desfășurate în 10 restaurante din țară, precum și un masterclass pentru somelierii moldoveni, susținut de Francois Cote, membrul Asociaţiei Somelierilor Profesioniști din Canada.

„Activând în domeniul vitivinicol și interacționând cu mulți turiști străini, aveam nevoie să cunoaștem vinurile foarte bine, pentru a le putea povesti despre Vinul Moldovei, despre istoria noastră și tradițiile milenare de producere a vinurilor. În cadrul acestui curs, am căpătat abilități de a descrie, de a degusta și de a servi corect un vin. Aceste cunoștințe îmi vor fi utile pentru a-mi desfășura activitatea profesională”, a constatat Rodica Căruntu, manager PR, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A.

În țara noastră, cursurile pentru obținerea calificării de Somelier European sunt organizate începând cu anul 2015, iar pâna în prezent 50 de profesioniști din industria ospitalității și turismului au obținut acest certificat. Diploma de Somelier European oferă perspective internaționale de dezvoltare pentru somelierii din Moldova, fiind recunoscută de Asociatia Somelierilor Europeni (ASE), care activează sub patronatul Parlamentului European.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›