‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSorgul, cultura ce ar putea înlocui porumbul în condiții de secetă. Tendințe globale de...

Sorgul, cultura ce ar putea înlocui porumbul în condiții de secetă. Tendințe globale de producere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sorgul se situează pe locul al cincilea în rândul celor mai cultivate cereale la nivel mondial și, datorită toleranței sale inerente la secetă, a sezonului scurt de cultivare și a costului relativ redus de producție, interesul pentru cultivarea sorgului este tot mai mare.

Ce este sorgul?

Sorgul este o specie erbacee asemănătoare la aspect cu porumbul și se cultivă atât ca o cultură furajeră pentru hrana animalelor, cât și ca o cultură de semințe pentru alimentație.

‹ adv ›

O specie de sorg numită sorg bicolor este o cultură importantă cultivată la nivel mondial, cu o serie de utilizări finale, inclusiv în alimentație ca cereală sau ca melasă de sorg, hrană pentru animale și în producția de alcool și de biocombustibili.

Cum se cultivă sorgul?

Sorgul pentru boabe poate fi cultivat într-un mod similar cu porumbul, la o adâncime de 2-5 cm și la o densitate cuprinsă între 50 de mii și 300 de mii de semințe la hectar, în funcție de distanța dintre rânduri și fertilitatea solului, folosind semănătoarea pentru porumb.

‹ adv ›

Sorgului îi place căldura, necesitând o temperatură medie de cel puțin 25°C pentru a maximiza randamentul și se dezvoltă la temperaturi din timpul zilei de cel puțin 30°C, când multe alte culturi temperate încep să aibă dificultăți de adaptare.

Dezavantajul este că temperaturile pe timp de noapte sub 13°C timp de peste câteva zile pot avea cu adevărat impact asupra randamentului potențial al plantelor, ceea ce limitează locația și datele de semănare.

Sorgul este o cultură competitivă, în special atunci când este semănată în rânduri înguste și are efecte bune asupra controlului buruienilor.

‹ adv ›

Sorgul produce și eliberează un compus chimic din rădăcinile sale, numit sorgoleonă, care inhibă creșterea buruienilor din jur, precum un erbicid natural.

Unde se cultivă sorgul?

După suprafață, peste 90% din sorgul de pe glob poate fi găsit în țările în curs de dezvoltare, în principal în Africa și Asia.

După producție, SUA conduce în prezent cu o producție anuală de aproximativ 9 milioane de tone, urmată de Nigeria (6,9 MMT), Etiopia (5,0 MMT) și Mexic (5,0 MMT), India (4,5 MMT) și China (3,6 MMT).

Este probabil ca producția pe țări să se schimbe, deoarece fermierii care au fost cel mai tare afectați de schimbările climatice și de reducerea precipitațiilor caută să înlocuiască porumbul cu sorgul rezistent la secetă.

Cât sorg se cultivă?

În 2019, producția globală de sorg potrivit USDA a fost de aproximativ 59 de milioane de tone.

În ultimii șapte ani (date din 2019), producția globală a fluctuat între 57 MMT și 66 MMT.

Între 2013 și 2015, cererea globală de sorg a crescut considerabil, în mare măsură impulsionată de China, care a început să cumpere sorg din SUA pentru a-l folosi ca furaj pentru animale, ca înlocuitor pentru porumbul cultivat intern.

Cererea globală și, prin urmare, producția au scăzut din 2015 la nivelul actual.

Care este viitorul pentru sorg?

Există o serie de probleme care pot influența utilizarea, cererea și producția viitoare de sorg. Acestea sunt câteva puncte-cheie:

Material realizat de experții Nuseed Europe.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›