‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoții Brîncovan dezvoltă o afacere cu gălbenele: Vrem să ajungem la exporturi

Soții Brîncovan dezvoltă o afacere cu gălbenele: Vrem să ajungem la exporturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„…Nu m-am gândit niciodată că am să ajung să lucrez în domeniul agricol, dar acum mă bucur că am ajuns aici și că pot să fac ceva bun pentru planetă și pentru oamenii care trăiesc aici. Până la urmă, folosim un produs pe care ni-l oferă pământul și îl oferim oamenilor, care trăiesc pe acest pământ”, spune Sergiu Brîncovan, care alături de soția sa, Lidia, dezvoltă un mic business de familie. 

„Avem un business de familie, iar ideea de a-l lansa a venit din partea soției. De mică mergea prin pădure și avea o conexiune aparte cu natura, chiar era și un lan de gălbenele în apropierea casei părintești. Cred că de acolo a venit dorința de a ne ocupa cu creșterea plantelor medicinale”. 

Plantația de gălbenele a fost înființată în anul 2021, iar compania au fondat-o în 2022. Ulterior, și-au înregistrat și o marcă comercială – Darurile Pământului, sub care își comercializează produsele.

Au început cu 15 ari, iar la moment au aproape 50. 

„Am decis să creștem gălbenele, pentru că au foarte multe proprietăți benefice pentru organismul nostru. Pentru început arendăm terenul pe care le creștem deoarece la această plantă nu este recomandată monocultura, pentru a preveni atacul bolilor și dăunătorilor, revenirea pe aceeași solă e posibilă numai peste 4-5 ani. Ne dorim, pe viitor, să avem propriul pământ”.

Lucrează împreună cu soția, dar și părinții le sunt alături, se implică și le oferă tot suportul de care au nevoie.

Lidia spune că, nu au studii în domeniul agricol, dar, copilărind și crescând în mediul rural, au văzut toate procesele de cultivare a unei plante.

Totuși, a decis să urmeze și studii, astfel că, la moment învață pentru a deveni tehnolog pe produse de origine vegetală. 

„Avem nevoie să ne aprofundăm cunoștințele anume la acest capitol, în plus am studiat foarte mult înainte de a începe extragerea uleiurilor. Trebuie să fim atenți nu doar la cultivare, dar și la procesele de după culegere. Uscarea este un proces foarte important deoarece de el depinde calitatea materii prime, iar dacă nu este respectat riscăm să nu mai obținem produsul mult așteptat”.

‹ adv ›

Înainte de a începe afacerea, au studiat foarte mult plantele, inclusiv beneficiul pe care îl au uleiurile esențiale.  

„Cea mai mare problemă este faptul că, această cultură necesită foarte multă muncă manuală. La cultivare nu folosim erbicide, realizăm prășitul, dar cel mai complicat este culesul. Noi avem un principiu – să nu cedăm, și suntem tentați să facem ceea de ce se feresc alții”, a povestit Sergiu Brîncovan. 

Florile de gălbenele se recoltează una câte una, după ora 9 -10 dimineața, când se deschid total și dispun de toate proprietățile, până spre seară când floarea iar se închide. Inclusiv, nu se recoltează pe timp de ploaie sau dacă încă nu s-a ridicat roua. 

„Îngrijirea și întreținerea plantei nu este tocmai complicată, noi ne descurcăm, dar este mai greu când vorbim despre oameni, care nu prea vor să stea la cules”.

Vedeți aici un articol despre cerințele de întreținere și îngrijire a gălbenelelor.

‹ adv ›

Producătorii spun că își promovează produsele participând la târgurile care se organizează deja de câțiva ani în capitală. 

„Târgurile ne oferă posibilitatea de a interacționa, comunica cu consumatorii, de a le povesti despre beneficiile produselor pe care le avem și care sunt de calitate, cu multe proprietăți tămăduitoare. Lucrăm și la vânzările online și sperăm că vom dezvolta și această parte de vânzări”. 

Lidia Brîncovan a menționat că, sunt deschiși pentru colaborări și și-ar dori să găsească parteneri, inclusiv și-ar dori să poată exporta, astfel ca să poată vinde produsele și peste hotarele țării. 

„Noi producem crema de gălbenele ce este foarte renumită în România, dar pe piața locală nu sunt atât de cunoscute beneficiile acestei creme. Cu toate acestea, suntem bucuroși atunci când oamenii vin la târguri, se interesează de produsele noastre, le testează, iar ulterior revin. Ne bucurăm pentru recenziile pozitive pe care le avem de la consumatorii ce au reușit să-și rezolve o problemă de sănătate, datorită produselor noastre”. 

În anul curent, familia Brîncovan a mai înființat o mică plantație și de Helichrysum italicum (planta nemuritoare), respectiv intenționează să extragă ulei esențial și din această plantă.

„Pentru 2024, ne propunem să extindem suprafața de gălbenele și cea din Helichrysum, pe care am testat-o în anul curent. Totodată, am participat la un proiect care oferă granturi și vom beneficia de acest suport pentru a procura un macerator. Desigur, ne-am dori să procurăm și o linie mică de producție, pentru a putea extinde producția de balsamuri, uleiuri, creme, tincturi. Totodată, ne-am dori să putem valorifica și alte părți ale plantei, cum ar fi tulpina și frunzele, nu doar florile”. 

Darurile Pământului propune o gamă de produse ce începe cu crema, uleiul și tinctura de gălbenele, balsamul pentru buze, crema pentru călcâie, ulei de sunătoare, tinctură de liliac, ceaiul de gălbenele și ceai amestec din plante. 

Când au înființat prima plantație, au procurat semințele de gălbenele, soiul Natali, de la Institutul de Genetică. Deja, în anul următor și-au pregătit singuri sămânța și se străduie să mențină soiul. 

„Mergem cu pași mici, pentru ca să nu ajungem să ne dezamăgim și să abandonăm ceea ce am clădit până acum”.

Cei care se gândesc să se lanseze cu o afacere în domeniul agricol, trebuie să aibă multă răbdare și dorință, o spun soții Brîncovan.

„Este important să ai caracter, dorință, insistență și să muncești pentru ceea ce îți dorești”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Buna ziua, m-a impresionat mult, citind despre cultivarea plantelor medicinale (gălbenele). Anul trecut am semănat în trei rânduri în grădina mea. Am cules floarea pentru mine și copiii mei. Acum mi-a venit în gând să seamăn mai multe rânduri, pentru ca să pot vinde floarea uscată, însă nu stiu cine poate să cumpere și la ce preț. Am mare nevoie de bani pentru ca să cumpăr lemn de foc pentru iarna viitoare. Scrieti-mi, vă rog, vre-o adresă. Multumesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›