26 C
Chișinău
sâmbătă, 4 iulie, 2020
26 C
Chișinău
‹ adv ›

Soții Globa, producători de pâine naturală: Cheltuielile pe care le suportăm la producerea pâinii sunt, de fapt, o investiție într-o generație sănătoasă

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Fermier: Recoltăm 150-200 kg de grâu per hectar. Nu vom avea nici măcar cu ce plăti lucrătorii

Seceta a produs pagube esențiale în câmpurile semănate cu culturi de toamnă în acest sezon. Producătorii care fac parte din comunitatea Agrobiznes...

Fermierii din raionul Basarabeasca cer suportul statului pentru a acoperi pagubele produse de secetă

În raionul Basarabeasca, agricultorii au demarat campania de recoltare a culturilor cerealiere. Chiar dacă în ultimul timp au fost înregistrate precipitații, acestea...

Avertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

În acest an, specialiștii Agarista Agricola au depistat dezvoltarea în masă în livezile de prun a dăunătorului Asphondylia pruniperda. În special, țânțarul galicol...

Verificați cultura de porumb la prezența sfredelitorului porumbului! Încă se mai pot face tratamente

Controlul efectuat la data de 30 iunie 2020 într-o cultură de porumb de la SCDA Lovrin a pus în evidență prezența larvelor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Văzând pe rafturile magazinelor mai multe varietăți de pâine, de prea puține ori ne gândim ce istorie are fiecare din acestea și cum ajung, într-un final, pe mesele noastre. Afectat de industrializare, plin de afânători și E-uri, produsul care acum câteva decenii era nelipsit de pe masă, a devenit mai puțin consumat în zilele noastre.

Acum câțiva ani în urmă și soții Leonid și Olesea Globa, se numărau printre cei care cumpărau pâine din magazine. Frumoasa lor istorie, ca producători de pâine naturală, a început în anul 2017, când Leonid a decis să coacă pâine integrală pentru familia sa, mai ales că au și doi copii care necesită o alimentație sănătoasă. Copleșiți de aroma și gustul pâinii de casă și observând energia pe care le-o oferă, au înțeles că pâinea naturală trebuie să fie consumată de cât mai multă lume.

„Dorința de a produce ceva sănătos a stat la baza acestei afaceri, iar cel care pentru prima dată a copt pâine integrală este soțul. Ținem foarte mult la procesul de producere, de aceea respectăm cu strictețe tehnologia de producere a pâinii…„șoptită de bunicile noastre”. Totul începe de la sămânță, deci am optat pentru grâu ecologic, pe care îl procurăm de la un producător din zonă. Mai apoi, boabele trec prin moara de piatră, unde sunt măcinate ca pe timpuri, pentru a-și păstra proprietățile și valoarea. Cel mai greu este să pregătim aluatul pentru pâine, aceasta necesită timp. Seara pregătim maiaua, iar abia a doua zi, pe la ora 15, pâinea este scoasă din cuptor. Este greu să coci o asemenea pâine, dar primim o plăcere imensă când știm că putem face ceva gustos, apreciat de alții”, a povestit Olesea Globa.

‹ adv ›

Au creat o brutărie artizanală, unde zilnic se coace pâine integrală naturală cu semințe de floarea soarelui, stafide sau prune uscate, ce conține o mulțime de vitamine, fibre naturale și minerale. Munca pe care o depun zi de zi pentru a asigura consumatorii din Orhei cu pâine de calitate, nu are preț. O fac pentru oameni, pentru că aceștia merită tot ce-i mai bun.

„Când am inițiat afacerea, coceam pâine doar pentru prieteni, circa 10-15 pe zi. Acum, producem circa 50-60. Pentru că nu reușeam, am angajat și un brutar, care depune mult efort și dragoste, pentru a oferi valoare ingredientelor. Ne-a fost greu și cu utilajul necesar, pe care nu-l puteam găsi în Moldova. Pentru a procura un malaxor, cuptor și dospitor am beneficiat de un grant din partea ODIMM. Chiar dacă costurile de producere sunt mai înalte, se merită să produci o asemenea pâine. Până și moara de piatră este deosebită, păstrează toate proprietățile boabelor după măcinare, lucru care era greu de explicat inițial consumatorilor”.

Nu știm ce s-ar putea compara cu gustul autentic al pâinii integrale, poate biscuiții, croissantele sau pastele făinoase obținute din ingrediente naturale? Aceste produse sunt, de fapt, micul vis al soților Globa, pe care speră să-l realizeze în anul 2020. Iar vestea bună pentru consumatorii din Chișinău ce au poftă de aceste delicii, este că familia își propune să livreze produsele și în Capitală.

„Planificăm să ne extindem afacerea, să diversificăm gamă de produse de panificație, pentru început baghete, paste făinoase integrale, iar după poate chiar croissante. Este cerere și pentru pâine din făină albă, ne propunem să combinăm făină integrală cu făină albă pentru a avea un produs nou. Sperăm să realizăm aceste obiective în anul viitor. Ne dorim să ajungem și pe piețele din Chișinău, dar toate la timpul lor. Un alt obiectiv ar fi să obținem certificarea ecologică pentru produsul nostru, deoarece utilizăm doar ingrediente bio. Chiar dacă consumatorii apreciază mult ceea ce producem, de ce să nu implementăm și această schimbare frumoasă. Până acum am fost apreciați pentru calitate, gustând o dată pâinea noastră, oamenii înțeleg că se merită de optat anume pentru aceasta. Certificarea ecologică însă, ar fi încă o confirmare a calității”.

‹ adv ›

De fapt, scopul soților Olesea și Leonid este să convingă cât mai mulți oameni să se alimenteze echilibrat și sănătos, iar cheltuielile pe care le suportă la producerea pâinii sunt, de fapt, o investiție într-o generație sănătoasă, la dezvoltarea căreia ar trebui să contribuim cu toții.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

‹ adv ›

Advertoriale

Avertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

În acest an, specialiștii Agarista Agricola au depistat dezvoltarea în masă în livezile de prun a dăunătorului Asphondylia pruniperda. În special, țânțarul galicol...

Rolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Rolul calciului în dezvoltarea culturilor pomicoleDespre efectul pozitiv al calciului ușor asimilabil asupra culturilor pomicole producătorii cunosc de...
‹ adv ›

Recente

Expert: Cultivarea plantelor medicinale și aromatice – soluția în condițiile de secetă

Seceta din acest an s-a făcut simțită, prioritar, în regiunile de Sud și Centru ale Republicii Moldova și s-a răsfrânt negativ asupra...

Rolul fiziologic al calciului la formarea recoltei culturilor pomicole și viței de vie

Rolul calciului în dezvoltarea culturilor pomicoleDespre efectul pozitiv al calciului ușor asimilabil asupra culturilor pomicole producătorii cunosc de...

Un tânăr antreprenor produce concentrat proteic din pene de pasăre pentru animale: „Este mai eficient decât făina de pește”

Un antreprenor de la Strășeni a pus pe roate o soluție inovatoare pentru procesarea penelor de pasăre, care rămân cu tonele în...

Lovol lansează pe piață primul său tractor de 220 CP

În anul 2020, Lovol lansează pe piaţă modelul pilot cu o capacitate de 220 de cai-putere – tractorul Lovol 2204. Este un...
‹ adv ›