‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaSpecialiștii ANSA vin cu o serie de recomandări pentru tratamentul pomilor fructiferi și culturilor...

Specialiștii ANSA vin cu o serie de recomandări pentru tratamentul pomilor fructiferi și culturilor agricole

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile meteorologice din ultima perioadă (ploi frecvente și zăpadă abundentă, temperaturi reduse ale aerului, umiditate sporită), favorizează dezvoltarea și răspândirea agenților dăunători a culturilor agricole. În baza evaluării făcute, corelată cu condițiile climatice existente, faza fenologică a plantelor și biologia agenților de dăunare identificați, se va stabili schema de tratament.

În scopul diminuării sursei de inocul, se va efectua tăiatul fitosanitar şi eliminarea din livezi a ramurilor frânte. Rănile şi tăierile de dezinfectat cu soluţie de 3-4% sulfat de cupru, apoi de acoperit cu vopsea pe bază de ulei sau mastic de livadă (1 p de nisip, 16 p de băligar, 8 p de cretă, 8 p de cenuşă). Ingredientele se amestecă bine şi se diluează în apă de săpun până la consistența smântânii, sau amestec din 70% negrol şi 30% cenuşă de lemn bine cernută.

Pomicultura

‹ adv ›

În pomicultura la speciile semințoase (măr, păr, gutui) la această dată se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea: arsurii bacteriene. (Pseudomonas syringae, Erwinia amylovora), rapănului (Venturia inaequalis), făinarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilia fructigena), iar pentru speciile sâmburoase (prun, cireș, vișin, cais, piersic, nectarine, migdal etc.) se recomandă tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilia laxa), ciuruirea frunzelor (bacterioza – Pseudomonas syringae, clasterosporioza – Clasterosporium carpophilum). Ulterior, în aceste livezi este posibilă afectarea fructelor tinere de putregaiul cenuşiu (Monilia fructigena). La prun se va produce infectarea frunzelor de polistigmoză (Polistigma rubrum). Se recomandă efectuarea de tratamente preventive, în scopul reducerii surselor de infecție și pentru evitarea pierderilor economice.

Plantațiile viticole

În plantațiile viticole la formarea a 3-5 frunze la plantațiile mamă de portaltoi, varietăți hibride, viţă de vie europeană, în special cu soiuri receptive (Doina, Moldova ș. a.), vor apărea condiții pentru infectarea de brener (Pseudopeziza tracheiphila), pe lăstarii din anul precedent este prezentă o sursă considerabilă de miceliu hibernant de făinare (Oidium tuсkeri), care la stabilirea temperaturii aerului peste 18ºC şi umiditatea peste 70%, se va activa, formând conidiile infecției primare. Se va produce infectarea viilor de antracnoză (Gloeosporium ampelophagum).

‹ adv ›

Luând în calcul posibila infectare timpurie a viilor cu patogen, tratamentele la soiurile receptive se vor efectua în perioada formării frunzei a treia, conform sistemului de protecție a culturii.

Cereale păioase

Fluctuațiile de temperatură, umiditatea relativă a aerului înaltă, roua, densitatea mare a plantelor/m2, fertilizarea excesivă cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizează apariția bolilor foliare în culturile de cereale păioase. Astfel, la cerealele păioase (grâu, orz, etc.) recomandăm tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fîinarii, septoriozei, ruginilor și dăunătorilor (păduchi, ploșnița cerealelor – adulți hibernanți, trips etc).

‹ adv ›

Rapiță

La rapiță se vor efectua tratamente pentru combaterea următorilor dăunatori: gândacul lucios (Meligethes aeneus), ploşniţele cruciferelor (roșie – Eurydema ornata, albastră – E.oleracea, ş.a), gărgărițelor silicvelor, păduchilor etc, și împotriva bolilor, cum ar fi: mana (Рeronospora brassicae), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), fomoza (Phoma lingam).

Produse omologate

Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protecție a plantelor omologate în Republica Moldova, pentru cultura, agentul de dăunare și doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se găsesc pe pagina Web: www.pesticide-md.com

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›