Din cauza secetei și a înghețurilor de primăvară, specialiștii în viticultură au prognozat, la începutul lunii iulie, o recoltă de struguri de masă mai mică cu 10-15 %, comparativ cu anul trecut. Ulterior, la începutul lunii august, prognozele au fost reduse, din lipsă de precipitații, iar specialiștii au estimat o producție de struguri de masă, mai mică decât anul trecut cu 20-25 %.
Potrivit estimărilor actuale, se așteaptă o recoltă cu 30-35 % mai mică ori o treime din producția de struguri de masă de anul trecut, a precizat pentru Agrobiznes, Valeriu Cebotari, responsabil de sectorul viticol din cadrul ministerului Agriculturii.
Specialistul nu exclude însă, că dacă vom avea parte și mai departe de temperaturi înalte și lipsă de precipitații, producția de struguri de masă la nivel de țară, ar putea scădea și mai mult.
Deși, pe alocuri, în unele regiuni ale țării au căzut precipitații, iar viticultorii aveau speranțe că ploile vor îmbunătăți situația, acest lucru nu s-a întâmplat.
Și prețurile la strugurii de masa au scăzut în această perioadă.
Deși, conform economiei de piață prețurile scad atunci când oferta e mai mare decât cererea, Valeriu Cebotari este de altă părere.
În prezent, producătorii din țara noastră exportă masiv struguri de soi Codreanca la un preț de 11-13 lei kilogramul în România, dar și în țările CSI. În cantități mai mici exportă și struguri Cardinal.
Potrivit datelor, anul trecut, producția de struguri de masă la nivel de țară a contituit 110 mii tone.
Comentarii