‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSpecialiștii reduc din prognozele făcute pentru recolta de struguri de masă

Specialiștii reduc din prognozele făcute pentru recolta de struguri de masă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza secetei și a înghețurilor de primăvară, specialiștii în viticultură au prognozat, la începutul lunii iulie, o recoltă de struguri de masă mai mică cu 10-15 %, comparativ cu anul trecut. Ulterior, la începutul lunii august, prognozele au fost reduse, din lipsă de precipitații, iar specialiștii au estimat o producție de struguri de masă, mai mică decât anul trecut cu 20-25 %.

Potrivit estimărilor actuale, se așteaptă o recoltă cu 30-35 % mai mică ori o treime din producția de struguri de masă de anul trecut, a precizat pentru Agrobiznes, Valeriu Cebotari, responsabil de sectorul viticol din cadrul ministerului Agriculturii.

Specialistul nu exclude însă, că dacă vom avea parte și mai departe de temperaturi înalte și lipsă de precipitații, producția de struguri de masă la nivel de țară, ar putea scădea și mai mult.

‹ adv ›

Deși, pe alocuri, în unele regiuni ale țării au căzut precipitații, iar viticultorii aveau speranțe că ploile vor îmbunătăți situația, acest lucru nu s-a întâmplat.

 „În prezent se culeg soiurile de struguri de masă extratimpurii. În acest an culesul lor a început cu 10-12 zile mai târziu. De regulă, culesul acestor soiuri începe după 20 iulie, anul acest am început după 12 august”a precizat specialistul din cadrul ministerului Agriculturii.

Și prețurile la strugurii de masa au scăzut în această perioadă.

„Soiul Arcadia la piața angro costă 7-8 lei kilogramul, deși acum câteva săptămâni avea un preț de 14-15 lei kilogramul. Soiul Cardinal costa 15-16 lei kilogramul, acum costă 12-14 lei kilogramul. Și la piețele cu amănuntul prețul strugurilor a scăzut în medie cu 5 lei” susține Valeriu Cebotari.

Deși, conform economiei de piață prețurile scad atunci când oferta e mai mare decât cererea, Valeriu Cebotari este de altă părere.

„Cred că prețurile au scăzut din cauza că producătorii nu sunt uniți și nu țin la preț. Majoritatea fiind ocupați cu muncile în plantații, cu culesul, vând producția la intermediari, iar ei deja dictează prețul” explică reprezentantul ministerului Agriculturii.

‹ adv ›

În prezent, producătorii din țara noastră exportă masiv struguri de soi Codreanca la un preț de 11-13 lei kilogramul în România, dar și în țările CSI. În cantități mai mici exportă și struguri Cardinal.

Potrivit datelor, anul trecut, producția de struguri de masă la nivel de țară a contituit 110 mii tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›