‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSprijin de 70 milioane de euro pentru producătorii de fructe din UE

Sprijin de 70 milioane de euro pentru producătorii de fructe din UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Măsurile excepţionale deja existente pentru a ajuta producătorii de fructe perisabile afectaţi de interdicţia asupra importurilor impuse de autorităţile ruse au fost prelungite pentru încă un an, până la sfârşitul lunii iunie 2018, anunță agroinfo.ro.

Comisia Europeană a decis astfel alocarea în continuare a sumei de 70 milioane de euro pentru producătorii de fructe din UE care ar putea să nu găsească o piaţă de desfacere ca urmare a embargoului impus de Moscova. Aceasta va compensa producătorii europeni de fructe care aleg, spre exemplu, să distribuie produsele în exces organizaţiilor pentru acţiuni caritabile sau în şcoli, ori să le folosească în alte scopuri (adică hrana animalelor, compostarea, prelucrarea).

Referitor la acest subiect, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat:

„Comisia a făcut tot ce-i stă în putinţă pentru a sprijini producătorii europeni afectaţi negativ de interdicţia rusă. Această ultimă extindere transmite un alt semnal clar că vom rămâne ferm şi fără teamă pe partea fermierilor noştri. Aceste măsuri de sprijin merg împreună cu activitatea noastră continuă de modernizare şi simplificare a PAC în beneficiul fermierilor şi al societăţii noastre europene mai largi”.

‹ adv ›

Schema extinsă vine în completarea unor măsuri excepţionale de sprijin pentru piaţa agricolă legate de interdicţia rusească. Monitorizarea şi evaluarea regulată a pieţei de către autorităţile de la Bruxelles arată că aceste măsuri au îmbunătăţit situaţia de pe piaţă pentru culturile non-permanente (de obicei legume). Majoritatea producţiei afectate de embargoul rus a fost redirecţionată către pieţe alternative şi preţurile de pe piaţă s-au stabilizat. Cu toate acestea, deoarece aşa-numitele culturi permanente (pomi fructiferi) sunt mai puţin capabile să se adapteze situaţiilor în schimbare, noile măsuri sunt concepute special pentru a ajuta acest sector.

În cadrul măsurilor excepţionale, producătorii individuali beneficiază de rate mai mari de cofinanţare din partea UE decât în cadrul unor măsuri de sprijin regulate. Agricultorii beneficiază de 100% sprijin finanţat de UE în cazul distribuţiei gratuite (adică dăruirea fructelor către caritate pentru consum), care evită risipa de alimente. Fructele care sunt retrase de pe piaţă, dar nu sunt consumate efectiv (de exemplu, sunt trimise direct la compostare) sau care sunt recoltate înainte de a fi coapte (aşa-numita recoltă în verde) sau nu sunt recoltate deloc, beneficiază de niveluri mai scăzute de sprijin.

Sistemul acoperă o cantitate maximă de 165.835 de tone de fructe împărţită între patru tipuri diferite de arbori: mere şi pere; prune; citrice; piersici şi nectarine. Măsurile acoperă 12 state membre şi se vor aplica diferite volume de retragere pentru a se asigura că sprijinul financiar ajunge la producătorii care au cea mai mare nevoie.

‹ adv ›

Pe lângă extinderea acestor măsuri excepţionale, producătorii europeni de fructe şi legume continuă să beneficieze de alte măsuri din cadrul Politicii Agricole Comune a UE, cum ar fi plăţile directe, finanţarea pentru dezvoltare rurală şi sprijinul financiar acordat organizaţiilor de producători, ajungând la un total de aproximativ 700 milioane de euro pe an.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›