Una dintre cele mai prospere activităţi din raionul Cahul este desfăşurată, în satul Slobozia Mare de către Societatea cu Răspundere Limitată, „Slobmar-Tot”. Fiind inflinţată, în anul 2003 de către cei trei fondatori: Carastan Feodor, Culev Oleg şi Tatiana Zberea, întreprinderea cunoaşte un progres continuu, care contribuie la dezvoltarea economică a localităţii, la bunăstarea localnicilor angajaţi, fapt ce constituie un exemplu demn de urmat.
„Nu a fost uşor de la inceput”, în special pentru că au pornit afacerea de la zero – relatează dl. Carastan, însă cunoştinţele pe care le posedă ca specialist în agronomie, experienţa acumulată în timp şi dragostea pentru pământ l-au ajutat să depăşească toate barierele în calea dezvoltării şi să investească pentru viitorul urmaşilor săi. Acesta a fost impulsul care l-a determinat să-şi formeze pentru început o echipă din 14 mecanizatori harnici şi conştiincioşi. Fiecare îşi are sarcina sa, dar toţi împreună contribuie la succesul afacerii.
Activitatea de bază a întreprinderii este creşterea, prelucrarea şi comercializarea produselor agricole. La moment, agentul economic deţine în arendă şi în proprietate cca 650 ha de pământ agricol, pe care se cultivă grâu, floarea soarelui, porumb, rapiţă şi soia, comercializate pe piaţa internă. În timp, compania a înfiinţat şi o plantaţie de viţă de vie de 18 ha cu soiuri de masă şi 70 ha cu soiuri tehnice. Totodată, au fost construite câteva sere pe o suprafaţă de 700 m.p. De la înfiinţare, „Slobmar-Tot” s-a dezvoltat multilateral, oferind locuri de muncă localnicilor, ajungând la un contingent de 70 de angajaţi în 2015.
Pe parcursul dezvoltării sale, întreprinderea şi-a reînnoit şi baza tehnico-materială. Astăzi, întreprinderea se bucură de o bază tehnică performantă, constituită din semănători de precizie, stropitori pentru vie, o combină şi două tractoare noi.
Atât pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole, cât şi pentru tehnica achiziţionată, „Slobmar-Tot” a beneficiat de sprijinul acordat agricultorilor din partea statului prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).
Astfel, pe parcursul anilor 2011-2014, au fost accesate fonduri în valoare de 419.249 lei pentru producerea legumelor pe teren protejat, procurarea tehnicii şi a utilajului agricol convenţional, precum şi pentru stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituţiile financiare nebancare.
Începând cu anii 2004, până în anii 2010, întreprinderea a investit bani în înfiinţarea plantaţiilor viticole, beneficiind de un suport din partea statului în valoare de aproximativ 1.331.400 lei, suport indispensabil, care a fost binevenit la acea perioadă. Fiind deja familiarizat cu mecanismul de subvenţionare, Fiodor Carastan a investit cu încredere şi în alte măsuri propuse spre subvenţionare în regulament.
Pentru viitor fondatorii înreprinderii işi propun să dezvolte afacerea, să-şi diversifice potenţialul agricol prin construirea de noi sere și prelucrarea unor noi terenuri agricole.
Sursa/Foto: AIPA
Comentarii