‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
13.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleStanislav Russu, student: „Prin inovație și peformanță agricultura moldovenească va avea un viitor prosper”

Stanislav Russu, student: „Prin inovație și peformanță agricultura moldovenească va avea un viitor prosper”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Prin inovație și peformanță agricultura moldovenească va avea un viitor prosper”, așa susține Stanislav Russu, tânărul determinat să continue afacerea familiei sale și, poate chiar, să-i ofere un nou suflu. Potrivit lui, în condițiile în care brațele de muncă sunt tot mai greu de găsit și devin din ce în ce mai scumpe, soluția ar fi implementarea noilor tehnologii ce ar permite reducerea costurilor și obținerea randamentelor sporite.

Pentru a gestiona mai eficient, împreună cu familia, cele circa o mie de hectare de teren pe care sunt crescute anual culturi de câmp și fructe, tânărul a optat pentru studii în agricultură, astfel, după liceu a mers la Universitatea Agrară. Am realizat un interviu cu acesta pentru a afla mai multe detalii despre cum urmează să-și realizeze scopul.

„Producem atât culturi anuale, în special culturi cerealiere și tehnice, cât și avem plantații multianuale de măr, cireș și prun pe o suprafață totală de circa o mie de hectare. Am optat pentru livezi superintenisve – avem 20 de hectare plantate recent și circa 46 de hectare de livezi intensive. Ultimele soiuri plantate sunt Fuji, Braeburn, Super Chief, și urmează să plantăm soiul Champion. Am ales un sortiment bogat pentru a avea acces în următorii ani pe piețele europene, deoarece la moment exportăm doar pe piața rusă. Totodată, am obținut certificarea Global G.A.P. ce ne oferă oportunitatea de a accesa piețele europene”, a menționat Stanislav Russu, stundent anul IV, facultatea Horticultură, specialitatea Protecția Plantelor.

De ce ai optat pentru această specialitate?

„Părinții mei sunt un exemplu pentru mine, inclusiv și în ceea ce privește gestionarea corectă a afacerii. Astfel, am decis să le urmez calea. Cel mai mult, o afacere agricolă este afectată dacă nu ai cunoștințe în domeniu, acestea sunt necesare în fiecare zi. Astfel, am ales facultatea de Horticultură pentru a învăța despre creșterea și întreținerea culturilor pe care le producem. Cred că, ceea ce am învățat și continui să învăț la Universitatea Agrară este util, însă agricultura este, probabil, unul dintre cele mai schimbătoare domenii, care necesită implicare și studiere permanentă”.

Ce părere ai despre Universitatea Agrară?

„Este o diferență mare în a absolvi o universitate și a studia și valorifica corect tot ceea ce obții în anii de studii. Nu poți fi un specialist bun, dacă nu faci nimic pentru asta, indiferent de instituția pe care ai ales-o. Eu nu am avut și nu am probleme pe parcursul studiilor. Dacă cel puțin un pic depui străduință, ești apreciat. În acești 4 ani, am încercat să dezvolt abilitățile necesare pentru a avea o afacere durabilă și rentabilă acasă. În fiecare an apare ceva nou, iar dacă vrei să faci față provocărilor din sector, trebuie să analizezi și să implementezi acea inovație, lucru posibil având o bază teoretică bună”.

Ce experiență ai obținut în acești 4 ani?

„Evident, doar orele teoretice nu sunt suficiente, astfel în perioada de practică de producție am optat pentru o companie modernă din sector, unde am învățat de la specialiști detalii despre protecția livezilor. Totuși, experiența își lasă amprenta și nu este atât de ușoară ca teoria. În anul 3 de facultate am participat la un concurs lansat în cadrul universității, unde au fost selectați 8 studenți pentru a face schimb de experiență peste hotare în cadrul programului ERASMUS. Am acumulat punctajul maxim și am mers în Bulgaria, orașul Plovdiv – declarat capitala culturală a Europei în anul 2019. Pe lângă experiența frumoasă, am reușit să colaborez cu studenți din Rusia, Ucraina, Italia, Turcia, Africa. Am studiat în engleză. Eu cred că fiecare merită să încerce, e o altă abordare, o altă relație cu profesorii și oamenii nu sunt așa grăbiți, le reușesc pe toate. Totodată, acolo am cunoscut un profesor ce a elaborat o tehnologie specială de lucru cu drone dotate cu două camere utilizate la monitorizarea în câmp a culturilor cerealiere. Cu ajutorul razelor ultraviolete drona poate inspecta o dată la două zile peste o mie de hectare și depista bolile micotice sau dăunătorii. Am lucrat și am învățat cum să lucrez cu aceste drone”.

Cum crezi, de ce mai puțini tineri aleg specialități agricole?

„Mulți, fie chiar unii din prietenii mei, nu au idee unde poți să activezi după ce finalizezi studiile și ai o specialitate agricolă, nu cunosc de ofertele de muncă de pe piață. Eu pot spune cu certitudine un lucru: dacă înveți bine, la sigur îți găsești un post de muncă bine plătit, important e să faci față cerințelor. Doar cu diplomă și fără cunoștințe, nimeni n-o să te angajeze. Salariile care sunt propuse acum de companii sunt competitive cu cele europene, plus este oferit transport sau chiar loc de trai. Eu cred că te descurci și este bine pentru a putea întreține o familie. Se simte o lipsă acută de specialiști în domeniu și eu cred că am făcut alegerea corectă”.

Planuri pentru viitor?

„Planurile sunt demult stabilite: finalizez universitatea și voi urma ciclul ll de masterat, nu sunt încă sigur dacă va fi Moldova sau România. Cert este faptul că, în cele din urmă, mă voi întoarce acasă. Doresc, împreună cu fratele și părinții să dezvoltăm afacerea pe care o avem”.

‹ adv ›

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›