‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStarea de iernare a culturilor cerealiere în perioada 14 -17 ianuarie 2018

Starea de iernare a culturilor cerealiere în perioada 14 -17 ianuarie 2018

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 14-17 ianuarie 2018 în republică au fost atestate temperaturi minime de -10°C timp de 2 zile la centru, -12°C la Nord și -9°C la Sud.

Temperatura critică la adâncimea nodului de înfrățire (3 cm în sol) la culturile de toamnă, fără acoperire cu strat de zăpadă, pe o durată de 2-3 zile consecutiv, constituie:

  • La grâu: -15 -17°C;
  • La orz: -13 -15°C;
  • La rapiță: -11 -12°C.

În cazul temperaturilor ridicate în perioada noiembrie-ianuarie rezervele de substanțe nutritive pentru plante, acumulate în perioada precedentă, se utilizează și duce la un nivel scăzut de iernare.

Pericolul de îngheț, în perioada de iarnă, poate apărea în cazul când se înregistrează un val de temperaturi pozitive și după aceasta brusc temperatura scade până la minimele de -17 -20°C și mai jos. În cazul înfrățirii normale, plantele rezistă, iar plantele semănate mai târziu de timpul optim, sunt mai sensibile față de îngheț. Referitor la pericolele de înghețurile târzii de primăvară, pragurile termice critice sunt reprezentate în Tabelul 1 (vezi mai jos).

Totodată, la rapiță, semănatul mai devreme (în luna august), la fel, influențează negativ asupra iernării culturii, pe măsură ce rezervele de substanțe nutritive pentru plante au fost utilizate mai intensiv și aceasta poate duce la un nivel scăzut de iernare. Cel mai rezistent la iernare este grâul, apoi orzul, rapița fiind mai sensibilă.

În cazul temperaturilor pozitive în perioada de iarnă, cumulat cu un strat de zăpadă peste semănături, apare pericolul dezvoltării bolilor, cum ar fi fuzarioza și mucegaiul.

‹ adv ›

Unele recomandări pentru producătorii agricoli:

  • semănatul în termeni optimi (pentru grâu și orz perioada 1-20 octombrie și nu mai târziu, pentru rapiță, 1-20 septembrie, și nu mai devreme);
  • folosirea soiurilor adaptate la condițiile de mediu (care ar asigura căpătarea recoltelor înalte, rezistență la ger, secetă și boli), acestea sunt înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al RM.

Producătorii agricoli s-au obișnuit să utilizeze soiuri de import, cu o rezistență scăzută la iernare, orientându-se la recolte potențial înalte, dar care nu au fost testate și studiate destul în condițiile Republicii Moldova. Aici au de câștigat soiurile autohtone cu un coeficient înalt de adaptare la schimbările climatice, formarea recoltelor stabile în diferite situații.

Tabelul 1

Pragurile termice critice (°C) ale culturilor în diferite faze de vegetaţie, faţă de îngheț (după Maximov)

Planta

‹ adv ›

Răsărire

Înflorire

Coacere

1*

2**

1*

2**

1*

2**

Grâu de primăvară

-9

-10

-1

-2

-2

-4

Ovăz

-8

-9

-1

-2

-2

-4

Orz

-7

-8

-1

-2

-2

-4

Mazăre

-7

-8

-2

-3

-3

-4

Plante rezistente la îngheţ

Floarea

soarelui

-5

-6

-2

-3

-2

-3

In

-5

-7

-2

-3

-2

-4

Cânepă

-5

-7

-2

-3

-2

-4

Sfeclă de zahăr

-6

-7

-3

Morcov

-6

-7

Varză

-9

-10

Plante cu rezistenţă medie la îngheţ

Soia

-3

-4

-2

-2

-2

-3

Dughia

-3

-4

-1

-2

-2

-3

Plante slab rezistente la îngheţ

Porumb

-2

-3

-1

-2

-2

-3

Mei

-2

-3

-1

-2

-2

-3

Cartof

-2

-3

-1

-2

-1

-2

Plante nerezistente la îngheț

Fasolea

-1

-1,5

-0,5

-1

-2

Bostănoase

-0,5

-1

-0,5

-1

-0,5

-1

Castraveţi

0,0

-1

0,0

-1

0,0

-1

Tomate

0,0

-1

0,0

-1

0,0

-1

Tutun

0,0

-1

0,0

-1

0,0

-1

 

*) Limitele termice care provoacă începutul vătămării (°C)
**) Limitele termice care provoacă distrugerea parţială a plantelor (°C)

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii