O cantitate tot mai mare de fructe moldovenești ajung pe piața europeană. Recent, compania Fani SRL din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, a reușit să livreze 33 tone de prune care se vând în rețelele Rewe și Aldi din Germania.
Contactat de Agrobiznes, Ștefan Bîtlan, managerul Fani SRL a remarcat că, cu suportul proiectului USAID/ Agricultura Performantă în Moldova a putut să realizeze un parteneriat de succes cu Greenyard, unul dintre cei mai mari furnizori de fructe și legume din lume.
„Principalele cerințe înaintate de către clienții din Germania s-au referit la respectarea termenilor de livrare, respectarea normelor admise de reziduuri în fructe, totodată aceștia au solicitat fructe de calitate. Prunele au fost exportate în lăzi din lemn cu masa netă de 5 kg. De fapt, pot să constat că nu au avut cerințe imposibil de realizat. Fructele nu trebuie să aibă defecte mecanice, adică recoltarea trebuie să fie realizată corect. Am exportat soiul Stanley, un lot de 15 și unul de 18 tone. Urmează să mai exportăm până la sfârșitul acestui an. Suntem mulțumiți de colaborarea pe care o avem cu reprezentanții de la Greenyard, ei sunt foarte deschiși, comunicabili. Manifestă un interes deosebit de a promova produse de calitate. Merg în întâmpinare, investesc în faptul ca fructele noastre să ajungă pe rafturile din Germania. Directorul comercial al Greenyard ne-a spus că, este foarte mulțumit de calitatea prunelor livrate”.
Producătorul ne-a mai spus că, partenerii către care a fost realizată livrarea i-a cunoscut în anul 2016 în cadrul expoziției anuale Fruit Logistica din Berlin. Atunci au făcut un schimb de contacte.
„…după care, am devenit membru al Asociației Moldova Fruct și am mers în alt an, la aceeași expoziție, dar deja împreună cu Asociația. Reprezentanții Greenyard au fost în vizită la întreprinderea noastră, la invitația APM. Aceștia au inspectat plantația, spațiile de păstrare. Pentru că noi suntem o țară nouă pentru ei și, respectiv, trebuie să se convingă de intenția noastră de a avea un parteneriat. Planificăm să livrăm și struguri, doar că mai avem de lucru la capitolul ambalare”.
Principala problemă cu care s-au confruntat cei de la Fani SRl a fost că, nu în toate lăzile erau exact 5 kg și aceasta din cauza că nu au o linie de sortare proprie, a recunoscut Ștefan Bîtlan.
„Rămâne să lucrăm la acest capitol, cred că ne-am concentrat mai mult pe calitate și nu am atras atenția la cantitate. Totodată, țin să remarc faptul că, deținem certificatul Global GAP atât pentru prune, cât și pentru struguri. Prețul oferit de partenerii de la Greenyard este cu mult mai avantajos decât cel oferit pe piața din Federația Rusă. Totodată, cerințele pe care trebuie să le respectăm sunt acoperite de prețul pe care ni-l oferă partenerii de pe piața europeană. Pe lângă exportul pe care l-am realizat către Greenyard, am mai exportat prune în Federația Rusă, Belarus, în Austria la prelucrare, Germania, care comercializează la rețelele Metro și Real, Țările Baltice. Încă circa 25% din recoltă mai avem la păstrare”.
Managerul recunoaște că capacitatea de cumpărare peste hotare este enormă, dar producătorii trebuie să se ajusteze sau să optimizeze costul de producție și să investească în lanțul valoric și logistic.
„Cred că a venit momentul că, statul să se implice și să facă pași concreți și anume să nu mai acorde subvenții producătorilor care nu dețin certificatul de calitate Global GAP și GRASP. Noi trebuie să ne concentrăm și să facem investiții reale ca să dezvoltăm întreg lanțul valoric. Doar așa vom putea exporta produsele noastre pe piețele europene”.
Deși, cotele de export în UE pentru prunele moldovenești au fost suplinite, producătorul va continua să livreze fructe către Greenyard. Un alt impediment pe care îl menționează Ștefan Bîtlan, este imposibilitatea de a programa livrarea, din cauza cozilor mari create în partea română a vămii Albița.
Comentarii