‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 29 octombrie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStimularea ouatului la găini - recomandări

Stimularea ouatului la găini – recomandări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Stimularea ouatului la găini – recomandări ce pot fi aplicate în gospodăriile casnice.

Producția de ouă și carne la găini

Motivul principal pentru care păsările sunt crescute în gospodăriile casnice este obținerea proteinei de origine animală, constând din ouă și carne de pasăre.

Majoritatea gospodăriilor care practică aceasta activitate, nu fac calculul costului produsului obținut, fie carne sau ouă. Astfel, din motivul că nu sunt respectate și îndeplinite unele condiții, păsările au o productivitate scăzută cu un preț ridicat la producția obținută.

‹ adv ›

Pe de altă parte, dacă ar fi îndeplinite unele cerințele minime, de la păsările din gospodărie s-ar putea obține nu numai producție pentru consum propriu, dar surplusul ar putea fi cu succes realizat, mai ales că aceste produse se bucură de popularitate în rândul populației datorită tradiționalismului și dorința de a consuma ouă și carne „de casă”.

Urmând sfaturile din acest articol, puteți obține carne și ouă pe tot parcursul anului, inclusiv și în perioada rece a anului, când acestea sunt la mare căutare, iar prețul este unul avantajos.

În general, producția de ouă a găinilor depinde de mai mulți factori cum ar fi: rasa, alimentația și condițiile de viața (cerințe de microclimat).

‹ adv ›

Alegerea rasei de găini ouătoare

Alegerea rasei trebuie sa se facă în funcție de scop (ouă, carne, ouă-carne), posibilitățile de hrănire și adăpostire pe care le putem asigura pasărilor. Un lucru important în obținerea producției de ouă a găinilor depinde de rasa și de asigurarea condițiilor de viată.

Alegerea rasei trebuie sa se facă în funcție de posibilitățile de hrănire și adăpostire pe care le putem asigura pasărilor. Pe piață, există o diversitate destul de mare de rase de găini începând de la rasele ușoare (găini ouătoare) cum ar fi Lohmann Brown, Tetra SL.

Citește și despre Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

‹ adv ›

De obicei aceste rase sunt crescute anume în fermele industriale, mai puțin în gospodăriile din sate, datorită cerințelor crescute de întreținere a acestora. Cu toate acestea, anume aceste găini asigura cea mai înaltă productivitate, totodată ouăle sunt de dimensiuni mari. Partea negativă a acestora este cantitatea de carne mică obținută la tăiere (masa vie este mai mică de 2 kg).

Totuși, gospodăriile preferă rasele mixte, una din ele ar fi așa numită ungurească sau Tetra H, după părea mea aceasta este una din optimalele soluții în gospodăriile casnice, datorită productivității înalte de ouă și greutatea mare a carcasei obținute după sacrificare.

În zonele de nord a țării, o popularitate înaltă au așa-zișii pui francezi, un amestec de rase precum ar fi: Hubbard, Red Bro, Farm Q, Master Gris, ș.a., deși aceste rase au o productivitate de ouă mai mică decât cele menționate anterior, totuși, de la acestea se obține o cantitate importantă de carne.

La sudul țării, o popularitate nemaipomenită o au Argintii de Adler, o rasă mixtă cu o productivitate medie de ouă, cu o greutate mai mică ca le celelalte rase, cu o cantitate mai mică și carcase comparativ ca la Tetra H sau Farmer.

Rasa de găini Argintii de Adler; FOTO: zoo-vse.ru

Popularitatea acestora se explică prin cerințele mici de întreținere a acestora. Astfel, în concluzie când alegem rasa, trebuie să avem în vedere ce condiții putem oferi acestor păsări. Dacă avem condiții și dorim obținerea productivității mari, alegem o rasă mai performantă, dar dacă condiții nu prea sunt, atunci alegerea perfectă Argintie de Adler.

De ce găinile nu fac ouă. Motivele producției scăzute de ouă

De altfel, unul dintre principalele motive pentru o producție scăzută de ouă chiar și la rasele performante, este lipsa unor adăposturi pentru păsări amenajate așa cum ar trebui, care să îndeplinească acele condiții optime de viață pentru acestea. 

Calitatea acestora depinde foarte mult de condițiile de viață în care păsările trăiesc, astfel că hrana, accesul la lumină și modul în care le este amenajat cotețul au un rol foarte important.

Stimularea ouatului cu lumină

Durata zilei de lumină influențează în mare măsură producția de ouă, regula fiind ca în perioada de ouat acestea sa fie în creștere sau păstrata constant, evitând sa scadă. Astfel, unul din secretele obținerii producției de ouă și în perioada rece anului este anume stimularea cu lumină.

Pentru stimularea mai accentuata a producției, deși în mod natural ziua lumina iarna și primăvara este în scădere apoi în creștere, se poate mări durata de iluminare zilnică a adăpostului cu 30 minute până la o oră, în fiecare săptămâna, dimineața și/sau seara (înainte de lăsarea amurgului), până ce se ajunge la 13-16 ore lumină/zi, după care regimul se menține constant.

Află aici De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei.

Acest lucru se poate efectua cu becuri cu incandescență de 25-40 W, astfel încât să asigure 3-5 W/m² sau cu lămpi fluorescente de 1,5-3 W/m². La fel, lumina trebuie să fie uniformă pe toată încăperea, de evitat zone foarte întunecate, din cauza cărora găinile devin cloști, care la rândul său nu produc ouă.

Temperatura optimă pentru stimularea ouatului

Temperatura aerului din adăpost trebuie sa fie de 13-20°C, găinile suportând destul de bine temperaturi cuprinse între 10-30°C. Trebui de menționat faptul că temperaturile mai mici de 14°C va duce la un consum mai mare de furaj, de care are nevoie pasărea să se încălzească. Astfel, prin menținerea unei temperaturi optimale, vom obține și o productivitate mai mare, totodată, și economisind furajele. 

Numărul optim de găini în adăpost

În sistem gospodăresc, într-un adăpost bine construit și întreținut, trebuie obligator să respectăm și densitatea capetelor pe suprafața pardoselii, astfel aceasta nu trebuie să depășească 5-7 cap/mp., iar pardoseala trebuie acoperită de așternut moale (paie, rumeguș de lemn) cu o grosime de 5-15 cm.

Ventilația în adăposturile de găini

Un alt factor nu mai puțin important este ventilația. Aerul cu concentrația mare de CO2 și amoniac va afecta producția de ouă. Pentru asigurarea găinilor cu aer se poate practica:

  • Ventilația naturală (ferestre, uși) care se vor deschide în dependență de temperatura de afară (obligator prezența plasei pentru protecția față de păsările sălbatice sau prădători).
  • Ventilația artificială (instalarea unor ventilatoare de diferite mărimi). Aceasta este mult mai eficientă, trebuie de știut că amoniacul (care provoacă cele mai mari probleme) este mai greu și totdeauna va fi în partea de jos, adică la nivelul găinilor. Respectiv, eliminarea acestuia se poate efectua numai prin utilizarea ventilației forțate. Pentru optimizarea și eficientizarea acestora se poate de folosit timer (se programează cât timp să lucreze și cât să fie oprite).

Ce trebuie să mănânce găinile ca să facă ouă

Un alt factor nu mai puțin important care influențează producția de ouă, alături de factorii menționați mai sus, este alimentația păsărilor.

Un rezultat cu adevărat eficiente în productivitatea găinilor se poate obține numai cu nutrețuri combinate, care conțin toate substanțele nutritive necesare acestora, bine echilibrate conform cerințelor acestora. Este recomandat ca nutrețul combinat să fie cumpărat de la companii specializate care î-l fabrica, dar acestea trebuie să fie cu un conținut echilibrat nu numai pe etichetă, dar și în interiorul sacului procurat.

Amestecuri de cereale recomandate pentru găini

Furajele trebuie să constituie un amestec de cereale (grâu 10-15 %, porumb de circa 60 -75 %) furaje proteice (șrotul de soia 10-15%, șrotul de floarea soarelui 10-15%, făina de peste 2%), surse de săruri minerale în rație, așa cum este creta furajeră sau făina de calcar (sursa de calciu), premixuri (surse de minerale și vitamine). 

Pentru animale și păsări foarte importante sunt cerințele de proteină și energie. Acești 2 parametri trebuie să fie balansați între ei. Dacă va fi insuficiență de proteină și energie atunci pasărea nu va produce ouă, iar dacă va fi exces de energie, ea nu va consuma furajul sau se va îngrășa, ce la rândul său va afecta producția de ouă.

Pentru funcțiile vitale, o găină folosește în jur de 3 grame  proteină pe zi. Pentru producerea unui ou, sunt necesare 14-15 grame proteină brută (PB). Aceste cerințe pot fi asigurate cu circa 120-140 g furaj concentrat/zi, dacă nutrețul conține 15-16 % PB.

În cazul când pasărea consumă numai porumb, atunci pentru a asigura necesarul de proteină, ea trebuie să consume o cantitate aproape dublă de porumb. Cu toate că porumbul conține 3300 Kcal Energie Metabolică/kg, iar necesarul de energie este de 300-330 Kcal EM/zi/cap.

O găina nu va putea consuma toată cantitatea necesară de porumb, respectiv nu vom obține productivitatea dorită. Dacă raportăm la prețurile porumbului acestui an, atunci este evident faptul că furajarea numai cu porumb nu este economic avantajoasă. Avem de ales 0,25 kg porumb zilnic (1,12 lei/zi) cu o productivitate mică de ouă sau 0,13 kg furaj concentrat zilnic (1,04 lei/zi) cu obținerea unei productivități înalte de ouă. Alegerea este evidentă.

La fel, este de menționat că în perioada rece cerințele furajere cresc cu 20 sau chiar 30 la sută.

Cerințele găinilor față de minerale

Nu mai puțin importante pentru găinile ouătoare sunt cerințele minerale, în special cele de calciu. Pentru un ou de 55-60 g, partea minerală reprezintă circa 10%. O găină elimină cu fiecare ou circa 2 grame de calciu. La un coeficient de utilizare de 30-50%, nivelul de asigurare al calciului în furajul concentrat trebuie să fie de 2,8-3,3%, pentru a putea acoperi cerințele zilnice.

Acest lucru se poate obține prin includerea în nutreț a circa 7% de făină de calcar (făină de scoici), de asemenea se recomandă adițional de administrat în hrănitori aparte această făină de calcar, iar păsările să aibă accesul nelimitat la ele.

Sarea de bucătărie este, de asemenea, necesară, în nutreț, lipsa ei putând opri producția de ouă, dar trebuie să fim foarte atenți că excesul peste 1%, în rația alimentară, poate determina intoxicații, păsările sunt sensibile la acest element. Este preferabil ca sursa de sare să fie obținută din premixurile specializate, alături de alte elemente minerale necesare și vitamine.

Sursa de apă în adăpost

Desigur, un element important în producția de ouă la găini este accesul nelimitat la o sursă curată de apă, mai ales după procesul de ouat, cu oul se elimină o cantitate impunătoare de apă din organism. 

Dacă păsările sunt întreținute în afara încăperii, în perioada când temperaturile sunt sub 0°C, se recomandă ca apa să fie administrată câteva ori pe zi și să fie încălzită. 

Stresul la găini

Un alt factor care poate afecta producția de ouă este stresul. Găinile sunt extrem de sensibile la orice schimbare, fie că au fost schimbate într-o altă încăpere, fie că le-a fost modificat nutrețul sau au fost aduse păsări noi în comunitatea lor, frica de apariția prădătorilor sau de iritațiile cauzate de paraziți (păduchi), toate acestea pot scădea producția de ouă. Stresul poate duce, de asemenea, la apariția unor ouă de formă ciudată, cu o suprafață încrețită sau aspră sau fără coajă.

În concluzie, pentru stimularea ouatului, găinile trebuie să primească un furaj echilibrat și să fie întreținute în condiții optime protejate de factorii stresanți. 

Clik aici pentru a afla despre Năpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna.

Articol: Eugen Voinițchi, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›