‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStropirea pomilor cu sulfat de cupru iarna - sfaturi

Stropirea pomilor cu sulfat de cupru iarna – sfaturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Realizarea tratamentelor în perioada de repaus vegetativ la pomi joacă un rol important în reducerea rezervei de infecție pentru anul următor.

De obicei, tratamentele cu cupru sau cu zeamă bordeleză se realizează după tăieri, în ferestrele din iarnă ce permit asta.

Temperaturile la care se fac tratamente cu produse ce conțin cupru trebuie să fie mai mari de 5 grade Celsius. Asigurați-vă că nu urmează zile cu îngheț după tratament.

‹ adv ›

Pentru realizarea tratamentelor de iarnă se utilizează cupru sub formă de sulfat de cupru sau în combinație cu varul, rezultând zeama bordeleză.

Tratamentele cu cupru realizate după efectuerea tăierilor asigură dezinfectarea rănilor rezultate în urma tăierilor si va proteja pomii fructiferi de boli cum ar fi monilioza, bășicarea frunzelor, rapănul.

În plus, soluția acidă va avea și efect de distrugere a ouălor sau larvelor unor dăunători hibernanți pe organele pomilor.

‹ adv ›

Important! Ținând cont de reacția acidă a soluției formate din sulfat de cupru și apă, tratamentele se aplică doar în perioada de repaus vegetativ, în caz contrar va arde mugurii sau lăstarii.

În perioada de vegetație cuprul se combină cu var pentru realizarea tratamentelor, obținându-se amestecul Bordeaux sau zeama bordeleză. Vezi aici detalii despre Zeama bordeleză – cum se prepară amestecul pentru combaterea bolilor.

De obicei, pentru tratamentele de iarnă cu sulfat de cupru se utlizează o soluție cu concentrația de 3%. Pentru prepararea acesteia se utilizează 300 g de piatră vânătă la 10 litri de apă (respectiv 3 kg la 100 litri de apă).

‹ adv ›

La realizarea stropirilor se asigură o îmbăiere a pomilor, astfel încât soluția să pătrunde în crăpăturile scoarței pentru a asigura eficiența așteptată.

Important! Tratamentele cu zeamă bordeleză sau sulfat de cupru nu se combină cu uleiul horticol. Acestea se prepară și realizează la câteva zile distanță.

Tratamentele cu ulei horticol se fac pentru combaterea stadiilor hibernante ale dăunătorilorla sfârșitul ierniinu mai devreme și niciodată înaintea tratamentelor cu fungicide.

Este recomandată mai întâi aplicarea produsului pe bază de cupru sau sulf, iar peste 4-5 zile se aplică uleiul horticol. În acest mod, asigurăm o aderență și eficiență mai bună a tratamentelor realizate, datorită peliculei de ulei formate.

Moartea dăunătorilor are loc prin asfixiere, dar și prin ingestie, mai ales când uleiul este combinat cu insecticid. Detalii despre perioadele realizării tratamentelor cu ulei horticol găsiți pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

4 Comentarii

  1. Zeama bordoleză se utilizează numai in vegetație!! Se pune var să micsorezi aciditatea!
    Piatra vânătă 3% numai iarna.
    Dacă în vegetație dați cu piatră vânătă ardeti tot!
    Dacă dați iarna cu bordoleză nu omoriti nici un dăunător, că nu are aciditate, din cauza varului adaugat!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›