‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaStudiu: În Europa scade dramatic numărul albinelor melifere

Studiu: În Europa scade dramatic numărul albinelor melifere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Organizația Internațională pentru monitorizarea bolilor albinelor COLOSS, cu sediul în Elveția, bate alarma: în Europa numărul coloniilor de albine melifere se micșorează rapid. Declinul general al albinelor după sezonul de iarnă 2017-2018 ajunge la 16,4%. Organizația a efectuat un studiu, intervievând 25 363 de apicultori în 36 de țări, scrie vestifinance.ru.

În chestionarul expediat de către oamenii de știință, au fost incluse trei dintre principalele probleme care ar duce la declinul albinelor:

  • familia a supraviețuit, dar există probleme cu regina;
  • colonia a murit sau a scăzut cu mai multe sute de albine;
  • colonia a fost pierdută ca urmare a unui dezastru natural sau din alte motive.

S-a dovedit că, în mai multe țări, în special în Portugalia, Irlanda de Nord, Italia și Anglia, numărul coloniilor de albine a scăzut deja cu peste 25%.

„Numărul pierderilor albinelor în iarna anului 2017-2018 a fost cel mai mare în Portugalia (32,8%), iar în Slovenia, Irlanda de Nord, Anglia, Țara Galilor, Italia și Spania pierderile au ajuns până la 25%”, a declarat Allison Gray, autorul principal al studiului.

‹ adv ›

Pierderile asociate cu problema reginei, în perioada 2017-2018, a constituit circa 1% în Bulgaria și până la 20,3% în Slovenia. În același timp, cu un an mai devreme, indicatorul din această categorie a fost cel mai scăzut în Slovenia. Regina din fiecare stup este esențială pentru supraviețuirea întregii colonii. Dacă moare sau se oprește să depună ouă, familia este sortită pierii.

Un alt factor important de risc pentru albinele de miere sunt acarienii. În plus, un rol important îl are și ceea ce mănâncă acestea. Autorii studiului au constatat că, sursele de hrană specifice au avut un impact negativ asupra stării albinelor.

După cum notează Gray, distrugerea unei colonii de albine este o problemă complexă și adesea provocată de schimbarea vremii sau a dezastrelor naturale, mai degrabă decât de condițiile climatice generale. Cu părere de rău, încă nu există o soluție concretă în această situație. Cu toate acestea, în opinia cercetătorului, în viitor, ar trebui să se efectueze studii privind efectele pesticidelor și erbicidelor asupra albinelor.

‹ adv ›

Anterior, au fost publicate articole în care s-a menționat că, albinele expuse la glifosat pierd bacterii vitale din intestine și sunt mai susceptibile la infectare și moarte din cauza bacteriilor dăunătoare. Studiile au arătat că, glifosatul influențează asupra reducerii rapide a numărului de albine din lume, cunoscută și sub numele de Colony Collapse Disorder (CCD): dispariția subită a coloniilor de albine.

Începând cu anul 2006, apicultorii din mai multe țări au început să marcheze dispariția coloniilor de albine fără un motiv evident. În același timp, în stupii abandonați, puii de albine și furajele erau neatinse. Totodată, în stupi nu au fost găsite albine moarte, dar nici dăunători. Oamenii de știință americani au descoperit că, din această cauză au pierit de la 30% la 90% din coloniile de albine.

Cât de critică este reducerea populației de albine? Va fi mai puțină miere în lume? De fapt, consecințele acestui proces pot fi mult mai grave. La nivel mondial, albinele sunt cel mai important polenizator al culturilor. Potrivit experților, ponderea produselor alimentare a căror cultivare depinde de polenizarea de către albine este de 33%. Astfel, atunci când numărul albinelor din Europa, America și alte țări ale lumii vor scădea, va fi influențată în mod direct productivitatea. Iar lipsa alimentelor, la rândul său, va fi o lovitură gravă asupra economiei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›