‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStudiu: Interzicerea glifosatului - care vor fi consecințele

Studiu: Interzicerea glifosatului – care vor fi consecințele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Subiectul interzicerii glifosatului este din ce în ce mai actual. Anterior, utilizarea glifosatului în UE a fost prelungită până la 15 decembrie 2023.

Amintim că, potrivit unui proiect de raport, folosirea glifosatului ar urma să fie aprobată din nou în UE.

În timp ce piețele s-ar adapta la o lume fără glifosat, creșterea costurilor pentru fermieri, emisii suplimentare de gaze cu efect de seră și într-un final prețurile mai mari pentru consumatorul final ar fi principalele urmări ale interzicerii glifosatului, se arată în studiul „A Glyphosate -Free Future”.

‹ adv ›

Studiul a examinat impactul potențial al interzicerii totale a glifosatului în Statele Unite, glifosatul fiind erbicidul cel mai des folosit în SUA. Totodată, glifosatul este erbicidul cel mai utilizat ca substanță activă în protecția plantelor în UE.

Studiul a fost realizat de Aimpoint Research, o companie globală de informații strategice, la solicitarea Bayer. Raportul subliniază că, în timp ce sistemul agricol s-ar adapta în timp, impactul imediat asupra economiei, mediului și fermierilor ar fi de amploare și costisitor. 

„În timp ce piețele s-ar adapta la o lume fără glifosat, creșterile costurilor pentru fermieri ar fi semnificative și ar avea ca rezultat eliberarea rapidă de gaze cu efect de seră, anulând decenii de progrese în materie de mediu și durabilitate”, a declarat Gregg Doud, economist șef la Aimpoint Research. 

Raportul confirmă ceea ce știu mulți fermieri: glifosatul este în prezent un instrument cheie în sistemul modern de agricultură, ajutând la menținerea costurilor scăzute și la încurajarea practicilor durabile de cultivare a solului – No-till, Mini-till.

‹ adv ›

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a declarat recent că nu există „zone critice de îngrijorare ” care să împiedice continuarea utilizării glifosatului în Uniunea Europeană (UE). 

Deși au fost identificate lacune de date în înțelegerea riscurilor legate de dietă pentru consumatori, EFSA a confirmat că experții consideră că reînnoirea glifosatului nu ar reprezenta un risc pentru consumatori.

În următorii pași, Comisia Europeană examinează recomandarea EFSA și un raport din patru țări UE pentru a decide dacă propune o reînnoire a aprobării pentru glifosat. În cele din urmă, statele membre UE vor vota această aprobare.

‹ adv ›

Potrivit studiului, cele mai importante consecințe ale interzicerii glifosatului sunt: necesitatea realizării ​​în măsură mai mare a lucrării solului și mai puține culturi de acoperire, ceea ce ar putea duce la eliberarea a până la 34 de milioane de tone de CO2, ceea ce corespunde emisiilor a aproximativ 6,8 milioane de mașini. 

Există, de asemenea, o creștere de două până la 2,5 ori a costurilor inputurilor pentru fermieri din cauza ofertei limitate și a prețurilor mai mari ale produselor alternative. Acest lucru are un impact disproporționat asupra fermelor mai mici. 

Totodată, costurile de producție ar putea crește cu peste 1,9 miliarde de dolari doar ca urmare a creșterii lucrării solului. 

Pe termen lung, acest lucru ar crește prețurile alimentelor pentru consumatori. Competitivitatea globală a agriculturii ar fi limitată. S-ar dezvolta alternative, dar acest lucru ar necesita câțiva ani și investiții semnificative.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›