Potrivit unui studiu publicat de revista Nature, condițiile meteorologice extreme – rezultatul schimbărilor climatice antropice – care distrug terenurile agricole, dăunează productivității și distrug infrastructura, vor provoca pierderi de zeci de trilioane de dolari economiei globale până în 2049, notează mold-street.com.
Studiul, care se bazează pe patruzeci de ani de date din 1.600 de regiuni din întreaga lume, arată, de asemenea, că încălzirea globală va fi însoțită de o reducere cu 19% a veniturilor globale până la jumătatea secolului, în comparație cu o economie globală care nu ar fi fost afectate de schimbările climatice.
Pierderi estimate la 38 trilioane de dolari
Costurile totale sunt estimate la circa 38 de trilioane de dolari în daune materiale și umane, provocate de schimbările climatice.
De asemenea, ei subliniază că cele mai mari pierderi se vor înregistra în regiunile situate la latitudini joase, unde emisiile istorice cumulate sunt mai mici decât în altă parte și unde veniturile actuale sunt cele mai scăzute.
Costă mult mai puțin să ne protejăm clima
Dar costul economic al schimbărilor climatice va fi simțit peste tot, „inclusiv în țările foarte dezvoltate precum Germania, Franța și Statele Unite”, susţine Leonie Wenz, cercetător la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam.
Doar regiunile situate la latitudini foarte mari vor beneficia de încălzirea temperaturii.
Conform estimărilor făcute de cercetători nivelul real al veniturilor pe cap de locuitor va înregistra o reducere cu circa 19% în majoritatea regiunilor, inclusiv în America de Nord și Europa – cu aproximativ 11%, iar în Asia de Sud și Africa, care vor fi cel mai puternic afectate – cu aproximativ 22%.
Comentarii