‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaStudiu: Solul agricol are potențialul de a capta 27% din emisiile de carbon

Studiu: Solul agricol are potențialul de a capta 27% din emisiile de carbon

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Solul agricol are potențialul de a capta 27% din emisiile de carbon ce trebuie sechestrate pentru a atinge obiectivele de 2°C, arată o nouă analiză realizată de Salvează Solul, o mișcare ecologică globală dedicată conștientizării crizei crescânde a solului, notează moldpres.md.  

Această nouă evaluare oferă o soluție promițătoare pentru atenuarea schimbărilor climatice (reducerea emisiilor de dioxid de carbon), estimându-se că numai terenurile agricole posedă un potențial de 27% din necesarul de captare a emisiilor de dioxid de carbon pentru a menține temperaturile sub o creștere de 2°C.

„Scăderea rezervelor de sol de suprafață reprezintă o amenințare existențială pentru specia umană. Solul funcționează ca unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon, gazde de biodiversitate și sisteme de filtrare a apei din lume. Cu toate acestea, din cauza practicilor agricole nesustenabile și a consumului excesiv, până la 40% din solul mondial este deja degradat”, indică mişcarea Salvează Solul.

Analiza, publicată la finele lunii noiembrie curent, subliniază nevoia de a menține nivelurile necesare de 3-6% de materie organică în solurile noastre, explorând capacitatea inegalabilă a solului de a acționa ca un rezervor natural de carbon.

‹ adv ›

Analiza demonstrează în termeni numerici clari amploarea acestor capacități de captare, evidențiind capacitatea solului de a absorbi și stoca eficient dioxidul de carbon din atmosferă.

„Aceasta arată că, chiar și după cele mai conservatoare măsuri științifice, potențialul de sechestrare a carbonului de către terenurile cultivate la nivel mondial este de aproximativ 10%, iar cel al pășunilor și al pajiștilor ridicându-se la 17%.

În ansamblu, potențialul de stocare a carbonului de către toate terenurile administrate de agricultori (care ar putea fi impulsionat prin stimulente mai puternice) reprezintă un procent uimitor de 27% din obiectivele de reducere a emisiilor de carbon pentru a preveni încălzirea globală cu peste 2°C față de media preindustrială”, estimează sursa citată.

În paralel cu impactul său asupra îndeplinirii obiectivelor Acordului de 2°C de la Paris, un sol sănătos și viu are, de asemenea, un rol semnificativ în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Analiza efectuată de Salvează Solul arată că solul va juca un rol esențial în facilitarea succesului a cel puțin 12 ODD și va contribui indirect la realizarea tuturor celor 17 ODD stabilite.

‹ adv ›

La nivel mondial, suprafața agricolă reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului (aproximativ 5 miliarde de hectare).

Având în vedere aceste cifre, analiza cantitativă realizată de Salvează Solul subliniază impactul global al sănătății solului agricol, prezentând un argument solid în vederea integrării măsurilor de conservare a solului în strategiile de atenuare a schimbărilor climatice la nivel mondial.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›